Tort de post

de Simona1979 in Torturi, 1 Mar 2011 | 10008 vizualizari

 

Cand vine vorba de un tort in post, multa lume renunta la idee, crezand ca acestea doua nu sunt... compatibile, insa nu trebuie sa fie asa! Se poate manca si in timpul postului tort, si e chiar gustos.

Iata aici un tort cu blat de mere si crema de lapte (de soia) pe care l-am facut pentru socrul meu. La multi ani! :)

 

INGREDIENTE

  • Blat de mere:
  • 150g zahar/fructoza
  • 400 ml apa
  • 100 ml ulei
  • 50-100g nuci macinate
  • 4 mere rase
  • 1 plic praf de copt
  • faina cat cuprinde
  • Crema de lapte:
  • 1 l lapte de soia
  • 150 g zahar/fructoza
  • 3 linguri amidon alimentar (sau faina, daca vreti sa va iasa crema mai groasa)
  • esenta de vanilie
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de post:

Cantitatile sunt pentru 2 foi; va recomand sa le coaceti in doua tavi, desi eu (fiindca nu am timp la discretie ;)) am vrut sa scurtez procesul si am copt totul ca un singur blat, pe care apoi l-am feliat. Va spun, insa, ca e mult mai bun si mai bine daca veti coace doua blaturi separate din aceste ingrediente! Tortul se coace mai bine si nici nu are tendinta sa se rupa...

Se pune zaharul/fructoza la caramelizat intr-o cratita. Eu am folosit fructoza si eram hotarata sa aflu daca aceasta se comporta ca si zaharul...adica daca o pot carameliza...si asa am aflat ca da! :)

Trebuie amestecat mereu cu o lingura de lemn, astfel incat zaharul/fructoza sa nu se prinda de vas.

Se adauga apa fierbinte, iar cand apa caramelizata s-a racit, se adauga merele si nuca macinata.

Apoi se toarna faina, amestecata cu praful de copt, esenta de vanilie si uleiul.

Trebuie sa iasa un alut destul de gros, pe care il dati la cuptor, cu foc mediu, aproximativ o ora.

Coacerea depinde foarte mult de tipul de cuptor pe care-l aveti si de acest lucru important: daca vreti sa coaceti doua blaturi mai subtiri sau unul gros. Deci, recomandarea mea este sa faceti din cand in cand testul cu scobitoarea. Daca iese uscata, inseamna ca blatul dvs este copt si puteti sa-l scoateti...

Crema de lapte

Se toarna in cratita 3/4 din lapte, se lasa sa dea in clocot si se adauga zaharul. In restul de lapte rece, se desface amidonul/faina (turnand cate putin lapte peste faina si amestecand continuu, altfel face cocoloase!). Se toarna acest amestec in laptele clocotit si se fierbe timp de cateva minute la foc mic, amestecand mereu. Cand crema s-a ingrosat, se ia de pe foc si se lasa la racit acoperita cu folie alimentara, ca sa nu se formeze acea pelicula groasa si neplacuta la suprafata...

Pentru aroma, se poate adauga in crema simpla - cat este inca fierbinte - vanilie si se amesteca bine.

Cand toate ingredientele s-au racit, am montat tortul umplandu-l cu crema simpla cu vanilie si imbracandu-l cu cea de cacao. Se orneaza dupa preferinte si se lasa la frigider cel putin o ora inainte de a-l servi. Pofta buna si post usor! :)

TIPS-URI

1

Eu am facut doua creme, una simpla si una cu cacao. Pentru aceasta din urma, am cumparat pur si simplu lapte de soia cu cacao, insa, daca nu gasiti asa ceva, puteti adauga dvs cacao dupa gust.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de post" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură cu gem și bezea - Desertul dulce-acrișor care te va cuceri

ieri la 16:08

Tocăniță cu legume și carne de porc - Rețeta savuroasă și sățioasă

pe 26.09 la 11:00

Tarta rapidă cu mere - Desert fraged și gustos

pe 25.09 la 10:40

TOP
utilizatori

Retete_gustoase

1600 puncte

laura_n

1400 puncte

Constelatialeu

1003 puncte

Rocsi

514 puncte

vasimur

233 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Mini-tortulete cu ciocolata si caramel