Si pentru ca se apropie Pastele v-am adus un tort minunat cu ciocolata, frisca si lichior de oua. O combinatie perfecta care a dus la un rezultat delicios. O duminica frumoasa sa aveti!
Crema de ciocolata:
Inainte de toate pregatim crema de ciocolata care trebuie sa stea la rece peste noapte sau minim 3 ore. Frisca se pune intr-un vas pe foc si se lasa pana devine fierbinte (nu trebuie sa fiarba), se ia de pe foc si se adauga ciocolata facuta cubulete. Amestecam pana se topeste ciocolata apoi dam la frigider pana a doua zi.
Blat:
Putetem pregati si blatul cu o seara inainte de asamblare pentru ca se taie mult mai bine asa. Topim untul impreuna cu glazura de ciocolata pe baie de aburi. Separat intr-un bol amestecam toate ingredientele uscate: faina, zahar, praf de copt, zahar vanilat, cacao. Se adauga ouale si treptat laptele si se mixeaza cu mixerul. La final incorporam untul cu glazura topite.
Turnam compozitia intr-o forma rotunda (26 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la foc mic spre mediu timp de 45-50 min (am folosit un cuptor cu gaz de data aceasta si l-am lasat mai putin de 60 min cat scria in reteta pt ca a inceput sa se arda deasupra, dar a fost foarte copt deci a fost ok si partea de deasupra a fost taiata pt a avea o foaie mai dreapta).
Scoatem blatul din cuptor si il lasam cateva minute in forma sa se raceasca usor, apoi scoatem din forma, indepartam hartia de copt si asezam pe un platou lasand sa se raceasca complet.
Crema de lichior de oua:
Se pune gelatina la inmuiat in 100 ml apa timp de 10 minute. Adaugam apoi lichiorul de oua, amestecam si punem pe baie de aburi sa se topeasca gelatina. Din aceasta compozitie punem deoparte 4-5 linguri. Frisca o mixam cu mixerul la viteza mica la inceput si apoi cu viteza cea mai mare, pana obtinem consistenta dorita. Adaugam amestecul de gelatina cu lichior si mixam pana se omogenizeaza.
Asamblare:
- taiem tortul in trei (foaia din mijloc o sa fie cea decupata si pusa deasupra)
- asezam foaia de jos pe un platou si o insiropam cu 3 linguri de lichior de oua
- crema de ciocolata o mixam cu mixerul pana devine cremoasa si o intindem peste prima foaie - asezam peste crema de ciocolata foaia nr 3 (cea de sus) si la fel o insiropam cu putin lichior de oua
- urmeaza crema de frisca cu lichior
- foaia pusa deoparte o decupam cu o forma de iepuras apoi cu grija pune foaia decupata peste crema de lichior
- in golurile din blat turnam amestecul de lichior cu gelatina
- pudram cu zahar pudra
Tortul il dam la frigider pana a doua zi sau minim trei ore inainte de servire