Tort de nuca si crema de vanilie

de Sim0na in Torturi, 14 Mai 2012 | 10356 vizualizari

 

Tortul asta l-am facut vara trecuta, cu ocazia zilei de nastere a jumatatii mele... Il postez acum, cu rugamintea de a-mi fi scuzata intarzierea... dar acum am dat de poze prin pc :)

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 4 oua
  • 250 g zahar
  • 250 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 50ml apa
  • 50ml ulei
  • 1 esenta vanilie
  • 1 mana nuca tocata
  • Ptr. insiropat:
  • 3 linguri zahar
  • 1 ceasca apa
  • Crema:
  • 2 linguri pline cu faina
  • 200 ml lapte
  • 1 ou intreg
  • 150 g zahar
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • 1 praf sare
  • 200 g unt
  • 150 g margarina Rama
  • Glazura:
  • 100 g margarina Rama
  • 2 linguri zahar farin
  • 3 linguri cacao cernuta
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de nuca si crema de vanilie:

Blat: Am fiert apa si zaharul pana s-a topit zaharul si am obtinut un sirop. Am separat ouale, albusurile le-am batut spuma, iar cand s-a intarit am adaugat siropul. Am freacat galbenusurile cu uleiul si le-am adaugat compozitiei de albus cu sirop. Am adaugat vanilia, praful de copt stins cu otet, faina in ploaie si la final nuca tocata.

Compozitia am turnat-o intr-o forma rotunda, cu pereti detasabili, unsa cu ulei si tapetata bine cu faina (ea am pus si hartie pe fundul tavii). Am tinut-o la cuptor 30-40 de minute, la foc mic, pana a trecut testul scobitorii. Cat blatul s-a racit am pregatit crema.

Crema: Am batut putin oul cu praful de sare, am adaugat zaharul, vanilia, faina in ploaie si laptele. Am pus apoi la fiert la bain-marie pana se ingroasa bine, amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca. Dupa ce s-a racit, am freacat untul si margarina (pe care le-am adus la temperatura camerei) si am adaugat treptat cate o lingura de crema in unt amestecand bine-bine.

Pentru insiropat tortul am caramelizat 3 linguri zahar, peste care am turnat cu cescuta de apa si am lasat sa se topeasca (am uitat sa fac poze). Am taiat tortul pe jumatate, l-am insiropat, apoi am pus un strat consistent de crema, pe care am intins-o cu cutitul. Am imbracat tortul in restul de crema, si l-am bagat la rece pana am pregatit glazura.

Glazura: Am pus la topit, la bain-marie margarina. Cand aceasta s-a topit am adaugat zaharul farin si am amestecat bine sa se topeasca. La urma am adaugat cacaoa. Am omogenizat bine fara a lasa compozitia sa fiarba. Am lasat-o sa se raceasca, apoi am imbracat torul netezind cu lama cutitului.

N-am avut inspiratie ptr a "impodobi" tortul si de aceea am facut repede niste frisca pe care am colorat-o cu colorant alimentar albastru si... cu care am scris.. cu litere nu foarte egale :) un la multi ani ... mai adormit asa :))

Combinatia de blat cu nuca si crema de vanilie, impreuna cu glazura de ciocolata… ihmmm.. o bunatate!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de nuca si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tarta cu mere, nuca si suc de portocale

de oanapl 7

ieri la 16:24

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort cu crema ole de vanilie si ciocolata