Tort de nuca si crema de vanilie

de Sim0na in Torturi, 14 Mai 2012 | 10047 vizualizari

 

Tortul asta l-am facut vara trecuta, cu ocazia zilei de nastere a jumatatii mele... Il postez acum, cu rugamintea de a-mi fi scuzata intarzierea... dar acum am dat de poze prin pc :)

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 4 oua
  • 250 g zahar
  • 250 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 50ml apa
  • 50ml ulei
  • 1 esenta vanilie
  • 1 mana nuca tocata
  • Ptr. insiropat:
  • 3 linguri zahar
  • 1 ceasca apa
  • Crema:
  • 2 linguri pline cu faina
  • 200 ml lapte
  • 1 ou intreg
  • 150 g zahar
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • 1 praf sare
  • 200 g unt
  • 150 g margarina Rama
  • Glazura:
  • 100 g margarina Rama
  • 2 linguri zahar farin
  • 3 linguri cacao cernuta
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de nuca si crema de vanilie:

Blat: Am fiert apa si zaharul pana s-a topit zaharul si am obtinut un sirop. Am separat ouale, albusurile le-am batut spuma, iar cand s-a intarit am adaugat siropul. Am freacat galbenusurile cu uleiul si le-am adaugat compozitiei de albus cu sirop. Am adaugat vanilia, praful de copt stins cu otet, faina in ploaie si la final nuca tocata.

Compozitia am turnat-o intr-o forma rotunda, cu pereti detasabili, unsa cu ulei si tapetata bine cu faina (ea am pus si hartie pe fundul tavii). Am tinut-o la cuptor 30-40 de minute, la foc mic, pana a trecut testul scobitorii. Cat blatul s-a racit am pregatit crema.

Crema: Am batut putin oul cu praful de sare, am adaugat zaharul, vanilia, faina in ploaie si laptele. Am pus apoi la fiert la bain-marie pana se ingroasa bine, amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca. Dupa ce s-a racit, am freacat untul si margarina (pe care le-am adus la temperatura camerei) si am adaugat treptat cate o lingura de crema in unt amestecand bine-bine.

Pentru insiropat tortul am caramelizat 3 linguri zahar, peste care am turnat cu cescuta de apa si am lasat sa se topeasca (am uitat sa fac poze). Am taiat tortul pe jumatate, l-am insiropat, apoi am pus un strat consistent de crema, pe care am intins-o cu cutitul. Am imbracat tortul in restul de crema, si l-am bagat la rece pana am pregatit glazura.

Glazura: Am pus la topit, la bain-marie margarina. Cand aceasta s-a topit am adaugat zaharul farin si am amestecat bine sa se topeasca. La urma am adaugat cacaoa. Am omogenizat bine fara a lasa compozitia sa fiarba. Am lasat-o sa se raceasca, apoi am imbracat torul netezind cu lama cutitului.

N-am avut inspiratie ptr a "impodobi" tortul si de aceea am facut repede niste frisca pe care am colorat-o cu colorant alimentar albastru si... cu care am scris.. cu litere nu foarte egale :) un la multi ani ... mai adormit asa :))

Combinatia de blat cu nuca si crema de vanilie, impreuna cu glazura de ciocolata… ihmmm.. o bunatate!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de nuca si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Omletă țărănească - Micul dejun perfect

pe 02.07 la 16:48

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

pe 02.07 la 15:59

Ciuperci pane cu sos de iaurt grecesc - Aperitiv delicios și rapid

pe 02.07 la 11:34

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

pe 01.07 la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

pe 01.07 la 15:43

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Tort cu bezea de nuca,pandispan si crema de vanilie