Saptamana trecuta pe 1 Noiembrie mi-am sarbatorit ziua de nastere, ocazie cu care m-am intrecut pe mine mesterind un tort cu care sa-mi impresionez invitatii. Daca farfuriile au ramas goale dupa ce i-am servit pe toti cu tort, pe semne ca mi-a iesit figura. Am incercat s-o tin cat mai simplu, insa cu toate aceste eforturi, in final am explorat, combinat si a iesit mai complex decat am gandit tot procesul, cu cel putin o saptamana inainte.
Cand eram copii, mami ne pregatea intotdeauna tortul cand ne sarbatoream ziua de nastere si de fiecare data era din ce in ce mai upgradat, mai complex, mai bun, mai frumos decorat, cred ca am mostenit de la ea darul de a creea, reinventa si mereu sa adaug ceva nou aceleiasi retete. Ca sa retraim acele momente din copilarie, am ales sa decorez tortul cu mama mea, just like old times. Am supravegheat-o indeaproape, asa cum faceam si cand eram copii, si am lasat-o sa se joace cu decorul final ca sa-si lase si ea amprementa asupra tortului meu. La final ne-am privit amandoua opera cu satisfactie.
Am pregatit cu o zi inainte de eveniment toate cele insirate mai jos, pastrand pentru ultima zi decorul final cu A8.
Pentru blat am folosit o tava detasabila de 26 cms pe care am uns-o cu unt si am presarat faina. Recomandarea mea este sa coaceti compozitia pentru blat in doua tavi, sau pe rand, altfel o sa stati mai bine de o ora sa paziti cuptorul asa cum am facut eu, deoarece m-am incapatanat sa coc toata compozitia intr-o singura tura. Intai de toate, incepeti cu ciocolata rupta in bucatele, sau daca folositi Schogetten le gasiti gata rupte, pe care trebuie s-o topiti la bain-marie impreuna cu frisca amestecand continuu pana se topeste si devine ca o crema. Atentie insa la apa care nu trebuie sa atinga oala in care se afla ciocolata si frisca, apoi lasati sa se raceasca 5 minute. Pregatiti intr-un bol, faina cernuta, praful de copt si praful de sare. Intr-un alt bol amestecati ouale cu untul, zaharul alb si brun si zaharul vanilat peste care turnati apoi compozitia de ciocolata si frisca dupa ati lasat-o la racit cateva minute si continuati sa le omogenizati cu telul. Incorporati incet toate ingredientele uscate cu cele umede, turnati si iaurtul si amestecati cu mixerul la viteza medie, marind viteza treptat, pana la perfecta omogenizare, aproximativ 3 minute. La final se adauga goji spalate in prealabil si sterse cu un servet de bucatarie, precum si migdalele macinate. Mixati inca un minutel. Se incalzeste cuptorul la 175 de grade si lasati blatul la copt pentru 35-45 de minute, testand spre final cu scobitoarea pana obtineti blatul potrivit.
Pentru glazura amestecati zaharul pudra si zahar vanilat cu mascarpone pana devine o crema luminoasa si densa, iar separat bateti frisca, dupa care o amestecati usor cu crema de mascarpone. De recomandat este sa scoateti din frigider inainte cu cateva ore toate ingredientele pentru a incepe lucrul cu ele la temperatura camerei.
Lasati crema de mascarpone la frigider pentru 3-4 ore pentru ca veti avea nevoie de o crema consistenta pentru a putea orna blatul.
Intre blaturi am pus pe o parte dulceata de zmeura si afine, iar pe cealalta parte crema de nuci macadamia. Daca nu aveti dulceata de zmeura si afine, puteti folosi alta dulceata dulce-acrisoara, ar fi minunata o dulceata de merisoare. Crema de macadamia am gasit-o intr-un supermarket undeva in Europa, iar la noi nu cred ca o veti gasi, insa o puteti inlocui cu o budinca de vanilie sau pur si simplu cu crema de mascarpone.
Jucati-va cu ciocolata After Eight dupa pofta inimii caci aveti din plin intr-o cutie, si il putea modela precum doriti, ba chiar va mai ramane si la cafeaua de dimineata.