Imi doream de multa vreme un tortulet facut in casa cu ciocolata si alune de padure si l-am gasit la LIlik,....multumesc tare mult draga mea, e deosebit de gustos si l-am servit impreuna cu prietenii mei ca pe un tort glace cu inghetata alaturi...
Cu mici modificari in functie de ce ingrediente am avut in casa, reteta nu se abate foarte mult de la original:
http//www.bucataras.ro/retete/tort-cu-alune-de-padure-si-ciocolata-35301.html
Ideea de blat delicios cu alune am inteles ca e preluata de la Miha...deci iti multumesc si tie draga mea!
Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma cu praful de sare si zaharul.
Galbenusurile se freaca cu uleiul ( ca la maioneza), se adauga esenta de rom, vanilia si se amesteca cu spuma de albus.
Se adauga, faina, cacaoa si praful de copt apoi alunele macinate.
Se coace blatul in forma de tort( tapetata cu hartie de copt) pentru 40 de minute la 180 de grade sau in functie de cuptor pana se rumeneste se verifica cu scobitoarea. ( la mine a durat mai mult pana sa fie gata desi tava mea a avut aceeasi dimensiune 26 cm, probabil e in functie de felul cuptorului.
Se lasa la racit si se taie in trei.
Intre timp se prepara crema.
Pe foc se pune frisca, apoi untul si se da un clocot, apoi se ia de pe foc si se topeste in compozitie ciocolata. Se adauga si romul si esenta.
Cand crema de raceste se mixeaza bine pana devine o crema fina si densa. Intre timp a stat si la rece.
Siropul l-am preparat incalzind usor apa, topind in ea zaharul, romul si aromele. L-am racit apoi.
Glazura am pregatit-o dupa ce tortul a fost asamblat.
Pentru a face glazura incalzim laptele si in el topim ciocolata. Turnam peste tort cand se raceste.
Pentru a monta tortul, asezam pe un platou primul strat de blat il insiropam, ungem cu crema, apoi din nou blat din nou insiropam si punem crema, si ultimul blat il insiropam si turnam glazura.
Il decoram dupa inspiratie. Eu am imbracat marginea cu alune si l-am lasat o noapte la rece.
Il servim a doua zi cu placere alaturi de cei dragi..e delicios! Inca o data multumesc draga mea Lilik!