Visam de multa vreme la asa ceva, iar acum ocazia s-a ivit.
Ma bucur ca am reusit sa il fac, il clasez direct pe primul loc in topul preferintelor!
Blatul este aromat, am tocat nuca grosier, se simte din plin, crema extrem de light si foarte subtil acrisoara, minunat, pur si simplu minunat!
Eu am folosit zahar cu melasa, daca va doriti ca blatul sa capete o culoare galbuie, portocalie, folositi zahar alb si nuca mai putina.
Se curata morcovii de coaja. Se spala si se dau pe razatoarea cu ochiuri mici. Se cantaresc, este nevoie de o cantitate de 300 gr morcov ras. Se asaza intr-un castron, apoi se toarna suc proaspat de portocale, cat sa ii acopere. Acest pont il stiu de la Vladut. Morcovii se vor hidrata si vor avea o aroma placuta de portocala. Foarte fain pontul, multumesc Vladut!
Intr-un vas, se mixeaza untul cu un praf de sare si cu cele doua tipuri de zahar. Se adauga uleiul, se amesteca, apoi se adauga ouale, incorporand pe fiecare, pe rand. Urmeaza faina cernuta cu praful de copt si bicarbonat. Se incorporeaza, va rezulta o compozitie usor moale.
Separat, se amesteca miezul de nuca cu scortisoara, nucsoara si se toaca grosier cu ajutorul unui robotel.
Se adauga peste compozitia de unt, se amesteca usor cu o spatula.
Morcovul se scurge de suc, se adauga peste nuca. Se amesteca usor pana se incorporeaza.
Se pregateste o forma de copt, cu diametru de 20 cm (se poate folosi si o forma mai mare, insa blatul nu va iesi la fel de inalt), prevazuta cu hartie de copt. Se preincalzeste cuptorul.
Se toarna compozitia de tort in forma de copt si se pune in cuptorul preincalzit, se coace timp de aproximativ o ora, la 180 grade. Spre final, ar trebui sa fie rumenit, se poate face proba cu o scobitoare, daca e copt, se scoate si se lasa la temperat.
Separat, se topeste ciocolata alba, se lasa la temperat, apoi se incoporeaza in iaurt. Se adauga putina zeama de lamaie, pentru o aroma subtila.
Blatul racit de tot, se taie in 4 straturi. Se insiropeaza cu suc de portocale (indulcit daca se prefera asa), se alterneaza straturi de blat cu straturi generoase de crema. Se imbraca tot tortul in crema de iaurt cu ciocolata, se orneaza dupa bunul plac si se depoziteaza la rece pana in momentul servirii.
Un tort excelent, sa va fie de folos si pe plac!
1
hidratati morcovul in suc de portocale inainte de a-l folosi, va capata o aroma minunata, pont de la Vladut!
2
atentie la cantitatea de nucsoara, puteti sa o reduceti. Mie imi place sa fie mai pregnanta.
3
indulciti usor sucul de portocale daca preferati un gust mai dulce.