Pentru tort m-am inspirat din reteta Laurei Adamache ( http://www.lauraadamache.ro/2011/08/la-35-de-ani.html ,cu mici modificari :) ) si l-am facut pentru ziua fetitei mele care ieri a implinit 5 ani.Multumesc mult Laura,tortul a fost pe gustul tuturor!!! :*
In poza cu blatul tortului apare si un blat simplu, deoarece am facut si un tort pe care Sara l-a dus la “gradi”,dar la care n-am apucat sa-i fac poza sectionat.
Ingrediente pentru un tort 26 cm diametru:
Ingrediente blat:
Ingrediente pentru mousse fructe de padure:
Ingrediente pentru crema de iaurt:
Pentru insiropat blatul:
Ingrediente pentru glazura oglinda:
Mod de preparare blat:
Mixati ouale intregi cu zaharul pana ce devin ca o crema si isi tripleza volumul.
1.Amestecati faina cernuta cu cacaoa,apoi o adaugati treptat peste amestecul cu oua si zahar, amestecand cu atentie de jos in sus.
2.Puneti compozitia in tava tapetata cu unt si hartie pentru copt si dati la cuptorul preincalzit la 170 gr,timp de ~ 20-25 minute.
3.Taiati blatul in doua dupa ce s-a racit foarte bine.
Mod de preparare mousse fructe de padure:
1.Puneti foile de gelatina la inmuiat in apa rece pentru 10 minute.
2.Puneti fructele de padure cu zaharul intr-o craticioara la foc mic pana ce zaharul se topeste.Amestecati continuu si aveti grija sa nu fiarba!
3.Trageti dupa foc si mixati fructele,apoi piureul obtinut il strecurati pentru a elimina samburii fructelor.
4.Puneti piureul de fructe din nou pe foc timp de 3-4 minute pentru a-l incalzi bine.(atentie sa nu fiarba!)
5.Trageti dupa foc si adaugati peste piureul incalzit gelatina scursa de apa si amestecati,apoi lasati-l sa se raceasca bine.
6.Mixati frisca,apoi adaugati-o peste pireul de fructe si amestecati.
7.Puneti pe o farfurie intinsa tapetata cu hartie de copt un cerc detasabil de 15 cm diametru pe care-l umpleti cu mousseul obtinut.Acoperiti forma cu folie de aluminiu si o bagati la congelator 1 ora.(Pentru ca eu nu am avut inel am folosit un castronel de plastic cu diametrul de 15 pe care am asezat folie alimentara)
Mod de preparare crema de iaurt
1.Puneti ananasul intr-o strecuratoare la scurs.
2.Hidratati gelatina intr-o jumatate cana de compot 10 min,apoi o puneti apoi pe foc ,sa se incalzeasca ,fara sa fiarba.
3.Amestecati iaurtul cu zaharul pudra si zaharul vanilat,apoi puneti gelatina calduta(atentie sa nu se raceasca complet!) si incorporati bine.
4.Adaugati frisca batuta,ananasul si boabele de struguri spalate si scurse bine de apa.
5.Bagati crema la rece timp de aproximativ 10-15 minute(nu mai mult)
Asamblare tort:
1.Puneti o parte din blat pe platou, o insiropati bine,apoi o ungeti cu putina crema de iaurt.
2.Montati in jurul blatului un cerc detasabil de 26 cm.(eu am folosit tava cu fundul detasabil in care am copt blatul si pe care am pus folie alimentara)
2.Asezati in centrul blatului mousseul de fructe,apoi puneti crema de iaurt de jur imprejurul lui,iar la final acoperiti si partea de sus cu crema de iaurt.
3.Acoperiti-l cu folie de aluminiu si dati-l la rece pentru 2 ore.
Mod de preparare glazura oglinda:
1.Puneti foile de gelatina la inmuiat in apa rece pentru 10 minute.
2.Intr-o craticioara amestecati apa cu zaharul, frisca si cacaoa,apoi puneti la foc mic pana ce zaharul se topeste.(Glazura trebuie sa fie fierbinte,dar atentie sa nu fiarba!!!)
3.Trageti dupa foc, adaugati foile de gelatina stoarse bine,apoi strecurati glazura.
4.Dupa ce glazura s-a racit o bagam la rece pentru ~ 30 de minute pana ce consistenta devine densa, dar este inca lichida,pentru a putea sa o folosim.
Scoateti tortul de la rece si turnati glazura uniform(asezati tortul intr-o tava mai mare,deoarece glazura este lichida si va curge),apoi bagati tortul la frigider pana a doua zi cand il puteti orna dupa imaginatia voastra.