Desert tort de mere, cu frisca

de RODIMUR in Torturi, 15 Mai 2017 | 4871 vizualizari

 

Dintre toate torturile, mie mi se pare că tortul de mere este cel mai ușor de făcut. În plus, este foarte bun, răcoros și nu foarte dulce.
Iată de ce îl fac adeseori și îl ornez de fiecare dată altfel.

 

INGREDIENTE

  • 7-8 mere (ionatane)
  • 100 grame unt
  • 200 grame zahăr tos
  • 7 linguri de făină albă
  • 7 linguri de zahăr tos fin
  • 6 ouă
  • 1 plic de vanilie
  • 6 linguri cu apă
  • dulceață
  • pentru ornat tortul
  • 600 ml smântână pentru frișcă
  • 6 linguri de zahăr tos fin
  • 1 plic de vanilie
  • ornamente decor
  • ciocolată rasă
  • mere confiate
  • fructe din dulceață
  • pentru sirop
  • 2 linguri de zahăr tos
  • 100 ml apă
  • esență (rom/vanilie/lămâie)
  • pentru confiat merele
  • 4 linguri de zahăr tos
  • 300 ml apă
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort de mere, cu frisca:

Într-o cratiță cu diametrul de 24 cm, se pune untul feliat și peste el se toarnă 200-250 grame zahăr tos, în așa fel încât să se formeze o suprafață netedă, uniformă.

Se spală merele și se curăță de coji și de codițe. Cu un cuțitaș, se scobește cu atenție interiorul merelor pentru a scoate toate semințele și cojile tari în care sunt învelite. Odată curățate, merele se pun în cratiță de jur împrejurul ei, având în mijloc un alt măr (în total, 7-8 mere). În interiorul scobit al merelor se pune dulceață, ciocolată, sau coji de portocale confiate.

Se dă cratița cu mere la cuptor și se lasă la foc potrivit, până ce s-a topit untul, iar merele s-au înmuiat puțin. Se scoate cratița și se lasă la răcorit.

În timp ce merele stau în cuptor la înmuiat, se pregătește aluatul pentru blat. Se separă albușurile de gălbenușuri. Cele 6 gălbenușuri se freacă/mixează cu 7 linguri de zahăr tos fin, până se fac spumă și treptat se adaugă cele 6 linguri de apă, amestecând ușor după fiecare. Se adaugă pe rând și cele 7 linguri de făină, amestecând cu grijă, ca să nu rămână cocoloașe.

Albușurile se bat foarte bine cu 1 plic de vanilie, iar spuma rezultată se pune câte o lingură, pe rând, peste amestecul cu gălbenușuri. Se încorporează foarte bine spuma în amestecul cu gălbenușuri, ca să se uniformizeze.

Se toarnă această compoziție pentru blat, peste merele, care între timp au fost scoase din cuptor să se răcorească, având grijă să intre bine printre mere. Se dă cratița la cuptor la foc potrivit și, când blatul a crescut și s-a rumenit bine, se scoate din cuptor și se lasă câteva minute să se răcorească. Când s-a răcorit puțin, se toarnă peste blat o jumătate de pahar de sirop făcut din coji de portocale, sau cu esențe de rom, vanilie sau lămâie, se mai lasă câteva minute, după care cu un cuțit se desprinde ușor tortul de cratiță, de jur împrejur, se pune deasupra cratiței platoul sau suportul de tort și se răstoarnă cu o mișcare iute și precisă.

Tortul se lasă apoi să se răcească definitiv, după care se poate servi așa cum este, sau ornat cu frișcă.

Pentru frișcă se vor bate bine/se vor mixa 600 ml de smântână cu 6-7 linguri de zahăr tos fin (pus puțin câte puțin) și cu 1 plic de vanilie. Când frișca este gata, se ornează tortul după preferință. Se mai pot folosi pentru ornat, după ce a fost învelit tortul cu frișcă, diferite ornamente decor, fructe confiate, ciocolată rasă.

Pentru că este un tort de mere, se poate orna cu felii de mere confiate. Se face un sirop legat din 4 linguri de zahăr cu 300 ml de apă. Feliuțele de măr, tăiate subțire, se pun la fiert, pentru cîteva minute, la foc mic, în acest sirop, până ce devin transparente. După 3-4 minute, feliuțele de măr se scot din sirop, se lasă la răcorit/uscat. după care pot fi folosite la ornat tortul.

TIPS-URI

1

Merele ionatane, deși sunt mai acruțe decât alte mere, sunt mai bune, pentru că se înmoaie mai ușor.

2

Curățați bine interiorul merelor, pentru că e foarte neplăcut dacă rămân pielițe sau semințe.

3

Aveți grijă ca diametrul cratiței în care faceți blatul cu mere la cuptor, să fie potrivit cu platoul/suportul de tort. Luați în calcul faptul că tortul este deja însiropat de la untul care s-a topit pe fundul cratiței și de la siropul pe care-l veți turna peste blatul scos din cuptor (deci când veți răsturna tortul pe platou/suport, va fi și acest sirop).

4

Pentru frișcă, folosiți numai smântână cumpărată din piață de la particulari, pentru că cea din comerț este închegată precum iaurtul și nu se poate bate frumos.

5

Când faceți frișca, aveți grijă că dacă mixați/bateți prea mult smântâna, se poate face unt.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort de mere, cu frisca" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cozonac cu smantana

pe 24.12 la 20:10

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

pe 24.12 la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Ciocolata pana la moarte