Tort cu mere si nuci

de Andra_Constantinescu in Torturi, 28 Oct 2016 | 4914 vizualizari

 

Este un tort clasic cu mere, as putea zice, numai ca este prezentat in culorile toamnei. As fi preferat sa imbrac acest tort in frisca, dar din cate m-am documentat, pentru decoratiunile din fondant trebuie folosita crema de unt, altfel decoratiunile se topesc.

 

INGREDIENTE

  • Pentru frunze:
  • fondand de la Dr. Oetker - la temperatura camerei;
  • zahar pudra;
  • colorant alimentar: rosu, galben si albastru;
  • frunze reale;
  • un cutit cu lama subtire;
  • o scobitoare.
  • Blat:
  • 7 mere + 150 g unt (65% grasime) + 10 linguri zahar;
  • 5 oua;
  • un praf de sare;
  • 10 linguri zahar;
  • esenta de vanilie;
  • 5 linguri ulei;
  • circa 200 g faina;
  • un plic de praf de copt (10 g);
  • 100 g nuca macinata.
  • Crema de unt:
  • 150 g unt moale (82% grasime);
  • un praf de sare;
  • 300 g zahar pudra;
  • esenta de vanilie;
  • 3 linguri lapte;
  • colorant alimentar: rosu, galben si albastru.
  • Pentru decor:
  • 3 trandafiri + 6 frunze din fondant (din comert);
  • 8 floricele albe/mov + 4 frunze din fondant (din comert);
  • frunzele realizate din fondant;
  • circa 50 g nuca macinata.
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu mere si nuci:

Se incepe cu pregatirea frunzelor din fondant deoarece dureaza 1-2 zile pana cand se usuca. Asadar, se taie cate o bucatica din fondant (eu am avut un pachet intreg, dar nu l-am folosit pe tot, chiar daca am colorat mai mult, iar zahar pudra am consumat circa 200 g, desi a ramas in fondantul nefolosit, de aceea nu am mentionat cantitatile la ingrediente) si se coloreaza in culori de toamna (in hipermarketuri se gasesc doar coloranti alimentari in 4 culori din cate am vazut, dar folosind culorile primare puteti obtine astfel: galben+rosu=portocaliu; galben+albastru=verde. Eu am preferat colorantul lichid pentru ca mi s-a parut mult mai bun decat cel gel). Dupa ce fondantul a fost inmuiat in colorant, se adauga zahar pudra treptat si se framanta pana cand devine ca o plastilina usor modelabila. Culorile se pot combina apoi.

Pentru realizarea frunzelor mici se intinde fondantul cu un sucitor pudrat cu zahar peste un strat de zahar pudra. Se pune o frunza reala peste fondant si cu ajutorul unui cutit cu lama mica si subtire se decupeaza forma frunzei. Se indeparteaza surplusul de fondant, se drege frunza din fondant pe margini tot cu ajutorul cutitului, apoi se indeparteaza frunza reala si cu ajutorul unei scobitori se realizeaza nervurile. Se transfera frunza din fondant cu ajutorul cutitului pe o hartiuta de copt si se lasa sa se usuce 1-2 zile la temperatura camerei.

Pentru realizarea frunzelor mari, tehnica este aceeasi, numai ca este bine sa intindeti fondantul pe un strat de zahar pudra care a fost presarat pe hartia de copt pentru ca altfel riscati sa o rupeti atunci cand vreti sa o transferati.

Daca gresiti ceva sau se rupe/crapa fondantul, puteti sa-l "reparati/lipiti" cu o picaturica de apa.

Blat:

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.

Se scot cotoarele merelor cu ajutorul unui cutit special, se curata de coaja si se spala.

Intr-o cratita se pun untul si zaharul si se topesc, apoi se adauga merele si se introduce cratita la cuptor. Se pot intoarce merele si pe partea cealalta dupa cateva minute. 

Dupa ce s-au inmuiat complet, merele se transfera intr-un alt vas, cu ajutorul unei palete de silicon si al unei linguri, si se umplu cu nuca macinata (va puteti folosi de o palnie), apoi se transfera la loc in cratita (puteti presara si pudra de scortisoara peste ele - eu am uitat).

Se separa albusurile de galbenusuri.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, uleiul si esenta de vanilie si se omogenizeaza. Se pun faina (treptat) si praful de copt si se amesteca aluatul de jos in sus, usor, cu o spatula de silicon. Se adauga restul de nuca macinata care a ramas de la umplerea merelor si se incorporeaza. Compozitia se toarna in cratita peste merele umplute si se introduce cratita la cuptor pana cand blatul se rumeneste frumos si trece de testul scobitorii. Se lasa apoi sa se raceasca complet.

Crema de unt:

Se scoate untul din frigider cu cel putin o ora inainte de folosire.

Dupa ce tortul s-a racit complet, se pregateste crema: se cerne zaharul pudra si apoi se mixeaza cu untul moale taiat bucatele si un praf de sare. Se adauga esenta de vanilie si laptele treptat si se mixeaza in continuare. La sfarsit se imparte crema si se coloreaza dupa preferinta (eu am obtinut 3 culori). Se imbraca torul in crema de unt (pe margini puteti folosi un pieptane pentru prajituri), apoi se pun decoratiunile din fondant (trandafirii, floricelele si frunzele) si nuca macinata. Se pune tortul la frigider pentru a se intari crema.

Este un tort clasic cu mere, as putea zice, numai ca este prezentat in culorile toamnei. As fi preferat sa imbrac acest tort in frisca, dar din cate m-am documentat, pentru decoratiunile din fondant trebuie folosita crema de unt, altfel decoratiunile se topesc.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu mere si nuci" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort cu mere si caramel ca la mama acasa