Pe masura ce curatati merele, stropiti-le cu putin suc de lamaie ca sa nu se oxideze.
Puneti pe fundul formei de copt 3 linguri de zahar, avand grija ca intreg fundul sa fie acoperit, apoi dati la cuptor cateva minutele. Atentie sa nu se arda.
Cand zaharul este caramelizat, scoateti tava si introduceti merele cu scobitura in sus. Merele nu trebuie sa fie coapte, ci doar sa se inmoaie un pic, asa ca incercati cu scobitoarea sau cu o furculita sa vedeti cum se prezinta merele peste 5 minute. Pregatiti umplutura, pana merele sunt la cuptor. Nuca se amesteca cu gemul.
Se scoate tava cu mere, se umple fiecare mar cu compozitia de nuca, gem si se lasa deoparte, pana faceti blatul.
Se separa ouale. Albusurile se bat cu 4 linguri de zahar. Cand albusul este gata adaugati pe rand galbenusurile si amestecati usor cu o lingura de lemn. Adaugati putina vanilie. Ultima oara se pune faina in care s-a incorporat praful de copt. Se amesteca cu grija, cu o lingura de lemn, pana aluatul devine omogen si pufos.
Daca va place scortisoara, inainte sa turnati blatul peste mere, presarati 1 lingura de scortisoara deasupra merelor. Puneti blatul peste mere si dati la cuptor, dupa jumatate de ora incercati cu o scobitoare si lasati-l la cuptor pana cand scobitoarea iese curata. Dureaza in jur de 30-40 minute.
Scoateti tortul din cuptor cand e gata copt si, cu un cutit, dezlipiti bine marginile, apoi, ajutandu-va de un platou sau o farfurie, rasturnati tortul. Se poate imbraca in frisca eu lam servit asa, a fost delicios:)