Un "dulce" care-mi place tare mult ,de aceea l-am facut in mai multe variante.
Torturile mari sunt cadoul meu pentru nepoatele mele dragi Roxana si Anca.
Crema 1:
1 iaurt mare(400g) de fructe piersici (sau alt fruct)
1 compot mare de piersici
2 plicuri de gelatina fin maruntita(transparenta)
200 ml frisca Hulala
Frisca se bate spuma (se pune intaritor daca este cazul) dupa care se adauga iaurtul de fructe,amestecand in continuare cu mixerul.Cele 2 plicuri de gelatina se pun la inmuiat in 100ml sirop de la compot,se pune la incalzit pana se topeste(nu trebuie sa fiarba) si se toarna peste amestecul de frisca cu iaurt,omogenizand bine compozitia. Piersicile din compot se taie bucati mai mici si mai mari pentru ornare.
Crema 2
1 iaurt mare (400g) de visine(sau alt fruct)
2 plicuri gelatina fin maruntita
200 ml frisca Hulala
100 ml sirop de compot sau apa
Se prepara la fel ca si prima crema.
Se pune celofan intr-o cratita inalta sau o oala (sa aiba cel putin inaltimea unui piscot),se aseaza fructele din compot(cele pentru ornat)pe fundul vasului si se acopera cu o gelatina gele transparenta sau rosie(in functie de fructele folosite)preparata dupa instructiunile de pe ambalaj.
Piscoturile se inmoaie in siropul de la compot (daca ajunge)sau se face un sirop separat pentru asta.Se imbraca peretii vasului cu piscoturi,se pune Crema I apoi se pun fructele taiate bucati mai mici,apoi un rand de piscoturi inmuiate in sirop si Crema II.
La final un nou rand de piscoturi inmuiate in sirop.
Se lasa la frigider pana se intareste crema,se rastoarna pe un platou si se orneaza sau nu,dupa preferinta.
1
Pentru un tort mai mare am folosit doua blaturi de tort si multe fructe