Reteta de tort o am de la cumnata mea Oriana, careia ii multumesc :)
Blat : mixam albusurile spuma, adaugam apoi zaharul si zaharul vanilat, galbenusurile pe rand, uleiul si la final faina amestecata cu praful de copt. Dam la cuptor , intr-o forma rotunda (d=25 cm, dar ideal cred ca merge d=28 cm).
Crema : iaurtul de capsuni (sau zmeura, caise etc...) il amestecam cu 240 g zahar pudra . Gelatina o hidratam in 200 ml apa rece, apoi o topim pe foc mic, fara a o fierbe.
Peste gelatina topita turnam iaurtul dulce de capsuni.Adaugam frisca batuta spuma si omogenizam. La sfarsit adaugam capsunile proaspete taiate bucatele mici.
In forma rotunda in care am copt blatul, stropim cu putina apa rece, apoi asezam frumos o folie alimentara, O stropim si pe ea cu apa rece. Surplusul de apa il aruncam.
In aceasta forma turnam crema, apoi peste ea asezam blatul si dam la frigider de seara pana dimineata sau minim 3 ore.
Dupa ce am scos tortul de la frigider il rasturnam invers pe o forma de tort.
Decoram cu felii de capsuni .
Puteti sa-l lasati chiar in aceasta forma finala sau puteti munci in plus, asa cum am facut eu :d , adika : am turnam peste capsuni tort gelee rosu de la Dr.Oetker, pe care l-am pregatit conform instructiunilor de pe pliculet.
Am batut 200 ml frisca lichida , cu care am uns marginile tortului si am facut cateva aveline cu ajutorul spritului pentru ornat
Tortul se lasa la frigider pana in momentul in care il serviti.
Excelent, rapid, usor si delicios !