De cel de-al doilea tort pe care l-am făcut zilele acestea, am fost aproape mulţumită. A fost delicios!!!!!
Un tort destul de simplu, dar care mi-a dat ceva emoţii când am ajuns la banda de ciocolată. Deşi mai făcusem banda dar pe folie cu bule, acum o vroiam aşa neteda şi delicată cum am văzut la Paula(Enjoydessert). Bineînţeles că m-am abătut de la ceea ce gândisem iniţial că vreau să fac, însă mi-a plăcut rezultatul şi musafirilor la fel. Cremos şi răcoros, desăvârşit de gustul amărui al ciocolatei. Vroiam să fac doua blaturi, dar cel pe care l-am făcut a fost chiar suficient.
Pentru blat am folosit reteta cu albusurile „oparite” ,un blat care îmi place foarte mult,a iesit destul de înalt si foarte pufos.
Zaharul l-am umezit cu apa si am pus zeama de lamâie.Am pus sa fiarba un sirop pâna când s-a topit zaharul.
Am mixat albusurile spuma tare cu un praf de sare,apoi am turnat siropul fierbinte câte putin peste albusuri.
Am mixat în continuare pâna ce spuma s-a racorit,apoi am adaugat pe rând galbenusurile.
Faina am amestecat-o cu praful de copt si am încorporat-o cu ajutorul unui tel în spuma de albusuri.
Am pus compozitia într-o tava cu diametrul de 26 cm în care am pus hârtie de copt.
Am pus în cuptorul preîncalzit la 200 de grade.Dupa 10 minute am redus temperatura la 180 de grade.
L-am lasat 40 de minute,dar e util sa verificati când este copt cu ajutorul unei scobitori.
L-am lasat sa se raceasca în cuptor.
Pentru crema de lamâie am mixat frisca cu praful de crema.
Fructele de padure le-am pus cu zahar si dupa ce au lasat sirop le-am pus sa dea un clocot,apoi le-am trecut prin sita sa înlatur semintele.
Puteti la fel de bine sa le pasati cu blenderul si apoi sa le treceti prin sita.
Am amestecat pasta de fructe l cu amidonul si am pus iarasi pe foc pâna s-a îngrosat.Trebuie amestecat tot timpul altfel se va lega de cratita.
Am lasat sa se raceasca.
Din zahar ,apa si zeama de lamâie am facut un sirop,cu care am însiropat blatul.
Am hidratat gelatina cu putina apa rece.
Am mixat frisca.
Din jeleul de fructe am pastrat doua linguri,restul l-am folosit la crema.
Am mixat crema mascarpone cu jeleul de fructe.
Am încalzit gelatina(nu se fierbe) si am pus-o peste crema,apoi am amestecat totul cu frisca batuta.
Am taiat blatul pe orizontala lasând partea de jos mai subtire.
Din partea mai groasa am decupat un cerc în mijloc.
Am însiropat blatul.
Am pus prima parte de blat,am pus un strat de jeleu de fructe,apoi un strat de crema de lamâie,am lipit pe mijloc partea decupata din cel de-l doilea blat.
Pe portiunea ramasa îna afara discului am pus crema de fructe de padure,iar în mijloc crema de lamâie.
Am asezat deasupra cel de-al doilea blat,în portiunea decupata si deasupra am pus crema de fructe de padure.
Am pus crema si pe marginea tortului pentru a putea lipi bordura de ciocolata.
Am pus la rigider pâna am confectionat banda de ciocolata.
Am decupat o hârtie de copt având ca lungime circumferinta tortului.
Am masurat înaltimea tortului pentru ca banda de ciocolata sa fie puti mai înalta.
Am topit ciocolata cu frisca pe baie de aburi.
Apoi am pus un strat nu foarte gros pe hârtia pregatita.Am lasat sa se întareasca atât cât sa fie maleabila dar sa nu curga.
Am lipit-o cu grija pe marginea tortului cu hârtia în exterior.
A pus la frigider.
Aleluiaaaaaaaaaaaaaaa!!!!
A doua zi am desprins hârtia usor de pe ciocolata.
Gata treaba,acum ne apucam sa stricam mândrete de tort.