In cratita/vasul in care vom coace tortul, punem cele 7 linguri de zahar si jumatate lingurita apa si le caramelizam pe ochiul de la aragaz, sau in cuptor (doar ca dureaza mai mult), apoi rotim cratita, in asa fel incat zaharul caramelul sa ajunga si pe peretii vasului.
Pentru crema de zahar ars: mixam ouale cu praful de sare, apoi adaugam laptele caldut in care am dizolvat zaharul si omogenizam.
Adaugam apoi esentele, si turnam compozitia in cratita peste zaharul caramelizat.
Dam cratita la cuptor pentru 20-30 de minute, pana se incheaza crema.
Pentru blat: mixam ouale pana se topeste zaharul iar compozitia se albeste putin.
Apoi adaugam esenta de vanilie si faina amestecata cu praful de copt, amestecand cu o spatula de jos in sus.
Turnam compozitia peste crema din cratita si dam din nou la cuptor, pana se coace blatul, aproximativ 20-25 de minute(putem sa incercam cu o scobitoare).
Dupa ce s-a copt blatul, scoatem cratita din cuptor, lasam tortul sa se raceasca, apoi il rasturnam pe un platou printr-o miscare ferma.
Eu am facut tortul seara si abea a doua zi l-am rasturnat pe un platou.
Se da la rece pentru cateva ore, apoi se poate orna cu frisca, sau se poate servi ca atare.
E foarte bun si racoritor!
Sa aveti pofta!
1
Diametrul cratitei in care am facut tortul este de 26 cm.