Mai intai caramelizam cele 12 linguri de zahar la foc mic, sa nu devina amarui caramelul. Il intindem si pe peretii vasului, pana sus...eu am folosit o cratita de 25 cm diametru. Dam caramelul la rece si lasam pana se intareste bine si incepe sa crape.
Intre timp preparam crema: batem ouale cu zaharul si vanilia pana devin spuma, cam 10 minute. Adaugam laptele caldut, care in prealabil a fost fiert. Turnam in fir subtire si mixam mereu. Turnam peste caramelul intarit si dam la cuptor cam 40 minute, la foc potrivit. Dedesubt se poate pune o cratita cu apa...este indicat...Eu nu ma facut-o si mi-a prins cam tare crema pe margini...insa gustul a ramas neschimbat.
Cat timp se coace crema preparam blatul: separam ouale, batem albusurile cu un praf de sare si un strop de apa rece, pana devin spuma. Adaugam zaharul si mai batem pana devine lucios, adaugam galbenusurile unul cate unul si mixam bine. Luam lingura de lemn si adaugam pe rand cappuccino, apoi faina amestecata cu praful de copt.
Scoatem crema si presaram peste ea nuca, in strat uniform, apoi turnam blatul. Lasam cam 30 minute, maxim 40. Facem testul cu scobitoarea. Scoatem apoi la rece tortul, eu l-am lasat afara, ca e mai rece ca in frigider, cam 3-4 ore minim, indicat sa stea chiar peste noapte. Rasturnam apoi tortul pe un platou, lasam un pic cratita asa rasturnata peste el, apoi scoatem cratita. Eu am mai adaugat inca 200 ml sirop facut cu apa, zahar si cappuccino...l-am turnat direct in tava, de jur imprejuru tortului. Tortul absoarbe siropul si va avea o baza foarte insiropata si buna.
Inainte de servire se decoreaza cu frisca batuta si se rade deasupra putina ciocolata.
Ese foarte bun, nuca ii va da o savoare aparte. Trebuia sa mai pun si deasupra nuca prajita, dar..bineinteles ca nu am avut rabdare sa astept pana a doua zi, asa ca seara la 10 a trebuit sa-l incep...si nu avean chef la acea ora sa mai curat nuci...ramane pe data viitoare.