Acesta a fost tortul meu de Sf. Constantin si Elena, foarte bun si aromat! De fapt este prajitura Carpati, facuta sub forma de prajitura/tort ca si aici http://www.bucataras.ro/retete/prajitura-cu-crema-caramel-50758.html doar ca schimbat putin crema si am adaugat ciocolata si rom.
Foi:
Crema de ciocolata si rom:
Crema 2:
Bordura de ciocolata:
Decor:
Foi:
Intr-un vas punem ouale, zaharul, praful de sare si amestecam bine.
Adaugam apoi laptele, uleiul si amestecam bine.
Adaugam apoi bicarbonatul stins cu otet, amestecam si incepem sa
adaugam faina.
Amestecam cu lingura cat putem, apoi incepem sa framantam pana
obtinem un aluat nelipicios.
Impartim aluatul in 5 bucati egale.
Intindem fiecare bucata de aluat intr-o foaie subtire (inainte de a o baga la
cuptor, fiecare foaie se taie in 2, pe lungime!!!) pe care o coacem pe dosul
unei tavi tapetate cu hartie de copt si putin ulei.
La fel procedam si cu celelalte.
Crema de ciocolata si rom:
Intr-un vas punem faina si zaharul apoi adaugam putin cate putin laptele rece, amestecand cu telul pentru a nu se forma cocolosi.
Punem vasul la foc mic si fierbe amestecand mereu cu telul ca sa nu se prinda si sa nu faca cocolosi.
Fierbem pana se ingroasa si capata consistenta unei budinci.
Adaugam ciocolata, esenta de rom si omogenizam.
Crema 2:
Mixam frisca bine, pana se intareste apoi adaugam cacaoa si zaharul pudra.
Adaugam treptat cate o lingura din crema de ciocolata si rom si amestecam usor cu o spatula.
Procedam asa pana la epuizarea ingredientelor, apoi o lasam de-o parte.
Bordura de ciocolata:
Am topit ciocolata cu laptele pe baie de aburi apoi am pus-o intr-o punga.
Am taiat coltul pungii si pe o folie de aliminiu/hartie de copt lunga cat
circumferinta tortului am facut modele.
Am lasat sa se usuce putin, dar foarte putin ciocolata si am imbracat tortul.
Am dat la rece pentru 30 de minute, apoi am desfacut usor marginea.
Asamblare:
Crema trebuie sa fie fierbinte iar foile reci.
Eu am oprit crema intr-un bol pentru decorul final.
Pe o tava punem o foaie, 3-4 linguri de crema, intindem, asezam o alta
foaie, crema si tot asa pana terminam.
Ultima foaie ramane fara crema.
Eu am folosit doar 9 foi pentru ca nu am mai avut crema.
Dupa ce am umplut tortul, asezam o greutate deasupra ei pentru a se
inmuia foile, eu am lasat-o de dimineata pana seara. Dupa ce s-a inmuiat
am imbracat tortul in crema, am pus marginea de ciocolata apoi am decorat
cu crema deasupra, bomboane de ciocolata si batoane taiate de caramel
cu alune.
Dam la rece pana la servire!
Pofta buna!