De felul meu sunt pusă pe prăjiturit şi cadorisit, dar în decembrie mă întrec pe mine. Aşa că am găsit un nou pretext pentru un tort, iar cum destinatara este o domnişoară finuţă, drăguţă şi delicată dar în acelaşi timp şi puternică, am căutat să adun într-un tort acele ingrediente care să fie aşa cum este ea. Deci: puterea este redată de blatul de ciocolată cu migdale şi de ciocolata amăruie din cremă, delicateţea şi fineţea este redată de pufoşenia cremelor, uşoare, delicate, cu arome discrete, iar frumuseţea şi veselia ei sunt redate de culoarea portocalei şi a decorului. În rest, multă veselie în jurul acestui tort din care s-au înfruptat toate colegele, mai puţin sărbătorita, căci ea a lipsit de la curs, neştiind ce surpriză i se pregăteşte. Oricum, La Mulţi Ani Adriana, să ne trăieşti iar data viitoare să nu mai lipseşti.
CREMĂ DE CIOCOLATĂ
Pentru blat se separă albuşurile de gălbenuşuri, apoi se bat albuşurile cu zahăr, spumă tare. Separat se bat bine gălbenuşurile, peste care se toarnă ciocolata topită cu untul, dar numai după ce s-a răcorit puţin. Se adaugă compoziţia de ciocolată peste albuşuri, iar la sfărşit, ingredientele uscate, după ce au fost amestecate, adică:amidonul, Creme Ole, migdalele măcinate, migdalele mărunţite şi praful de copt. Se amestecă uşor, cu o lingură de lemn, să nu se lase spumă. Se pune apoi compoziţia într-o tavă de tort de 26 cm cu margini detaşabile, tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptor preţ de vreo jumătate de oră, după care se face testul scobitorii. Se scoate din formă şi se înlătură hârtia.
Pentru crema de ciocolată, se amestecă iaurtul cu zahăr până la dizolvarea zahărului. Ciocolata se topeşte într-o crăticioară cu 100 ml frişcă, fără să fiarbă. Gelatina se pune la înmuiat 5-10 minute, cu puţină apă, apoi se încălzeşte în cuptorul cu microunde, puţin, cât să se dizolve. Restul de 100 ml frişcă se bate spumă tare. Peste iaurt se toarnă ciocolata topită, după ce s-a răcorit, apoi gelatina. Se adaugă apoi spuma de frişcă şi se amestecă uşor.
Pentru crema de portocale se dizolvă 10 gr gelatină în 70 ml suc de portocale şi se lasă la înmuiat cam 5-10 minute, apoi se încălzeşte în cuptorul cu microunde doar puţin, până se dizolvă. Separat se amestecă iaurtul cu coajă rasă de portocală şi zahăr, până la topirea acestuia, apoi se adaugă pulpa de portocală, tăiată bucăţi. În iaurt se adaugă gelatina, apoi frişca bătută spumă.
Pentru asamblare se taie blatul în două, se pune prima foaie în forma de copt, se însiropează, se adaugă crema de ciocolată, apoi se dă la rece vreo oră, timp în care se prepară crema de portocale. Peste crema de ciocolată se aşează a doua foaie de blat, se însiropează iar deasupra se pune crema de portocale, apoi se dă iar la rece, vreo două ore.
Pentru decor am ales să fac o stea din gelatină de tarte, preparată conform instricţiunilor de pe plic iar deasupra am presărat răzătură de portocală. Am îmbrăcat laterala tortului cu frişcă bătută, iar din loc în loc am pus câte o bucăţică de portocală. Deasupra am făcut o margine de frişcă iar în restul de frişcă am adăugat ciocolată topită şi am făcut câteva aveline peste care am aşezat bucăţele de portocală.
1
Am uitat să pun praful de copt, aşa că blatul nu a prea crescut, dar am salvat situaţia lăsându-l întreg şi însiropându-l din abundenţă; apoi am pus cremele una peste alta, lăsând crema de ciocolată în frigider până s-a întărit suficient de mult pentru a putea pune deasupra crema de portocale.