A fost ziua unei prietene si am fost la ea sa pregatim un tort..nu a fost el spectaculos,dar a fost delicios...
blat:
CREMA:
Mai intai pregatim blatul:
separam albusurile de galbenusuri.
albusurile le batem spuma,apoi punem si zaharul treptat si mixam bine pana se topeste.
adaugam si galbenusurile ,unul cate unul.
apoi incorporam uleiul si praful de copt.
adaugam si 2 linguri nuca macinata si esenta de rom.
la urma punem faina,treptat.
luam o tava rotunda,o ungem cu margarina si o tapetam cu hartie de copt.
turnam compozitia in tava si o dam la cuptor,pana ce blatul este copt.
cand este gata il scoatem ,il lasam la racit ,apoi il taiem in 3 foi.
crema:
punem laptele la fiert cu plicul de zahar vanilat.
intr-un castron amestecam faina cu cacaua,zaharul si cateva linguri din laptele pus la fiert.
amestecam bine sa nu avem cocoloase .
cand laptele fierbe ,adaugam compozitia de faina si invartim bine,continuu,la foc mic,pana se ingroasa crema ca o budinca.
cand e gata o luam de pe foc,o acoperim cu niste staniol si o dam la rece.
untul il batem spuma cu putin zahar pudra.
cand crema este racita adaugam untul batut spuma.
la urma adaugam si coaja rasa de la o portocala si esenta de rom.
incorporam totul cu o lingura.
asamblam tortul:
intr-o tava cu inel detasabil ,punem prima foaie de blat ,o insiropam(eu am insiropat cu niste zeama de compot de piersici) si punem o treime crema.
apoi foaia a doua insiropata,iar o treime crema.
punem si ultima foaie de blat,o insiropam si o ungem cu restul de crema.
marginile le imbracam in frisca si ornam dupa dorinta.