De data asta mi-am propus sa incerc o combinaţie cu căpşuni, piersici şi brânză de vaci. Căpşunile le-am pus în blat, cu brânza am făcut cremă iar piersicile le-am tăiat bucăţi şi le-am pus în cremă. La decor m-am jucat cu pastă de zahăr care îmi iese din ce în ce mai bine şi mai uşor şi cu ''noile mele jucării'', achiziţionate de curând.
Pentru blat am pasat mai întâi căpşunile în blender. Într-un bol încăpător am bătut bine ouăle, apoi am adăugat zahărul, continuând să mixez până s-a încorporat şi aproape topit zahărul. Am adăugat piureul de căpşune, apoi uleiul, continuând să mixez. Am adăugat făina cernută în care am amestecat praful de copt, alternând cu kefir, începând şi terminând cu făină. Am adăugat esenţa de vanilie, apoi bicarbonatul stins în lingura de oţet. Pentru că nu-mi place să tai foile după coacere, eu împart aluatul în părţi egale şi coc foile pe rând câte una. De data asta am făcut 4 foi în tava de 26 cm. Le-am copt cam 15-20 minute pe fiecare, până la proba cu scobitoarea. Până s-au răcit foile, m-am ocupat de cremă.
Pentru cremă, prima operaţie a fost prepararea ganashului de ciocolată albă. Am topit 150 g ciocolată în 200 g frişcă lichidă, pe foc, fără să fiarbă, apoi am răcit forţat până a scăzut temperatura şi am pus vasul în congelator să se răcească mai repede. Am făcut un sirop din apă şi zahăr, puse la ochi, cred că vreo 500 ml apă şi 250 g zahăr. În acest sirop am opărit piersicile, iar când s-au răcit le-am curăţat de coajă şi sâmburi şi le-am tăiat cubuleţe. Până s-au răcit ganashul şi piersicile, am bătut spumă 250 g frişcă, în alt bol am mixat brânza de vaci cu kefirul. Peste compoziţia de brânză şi kefir am adăugat ganashul răcit şi mixat până s-a făcut fin şi cremos, apoi am adăugat gelatina înmuiată în 100 ml apă şi încălzită la microunde până la dizolvare, fără să fiarbă. Am adăugat frişca bătută şi cubuleţele de piersici.
Pentru asamblare am pus o foaie de tort pe fundul tăvii în care am copt iar în jurul ei am pus un inel detaşabil. Am însiropat cu sirop rămas de la opărirea piersicilor, apoi am pus un strat generos de cremă, altă foaie de blat şi tot aşa, ultima fiind o foaie de blat, însiropată şi ea, dar mai puţin. Am dat la rece peste noapte.
Din 180 g ciocolată albă şi 90 g frişcă am făcut ganache, pe care l-am răcit peste nopate în frigider. Cu el am îmbrăcat a doua zi tortul, iar deasupra am pus pastă de zahăr şi decorul.
1
Mie mi-a ieşit atâta cremă, că am umplut 2 torturi cu ea. Acest tort a avut 3,3 kg, iar celalat cred că vreo 1,5 - 2 kg.
2
Poate ar trebui mai mult praf de copt sau bicarbonat, că mie nu prea mi-au crescut foile.
3
Poate observaţi că nu am folosit prea mult zahăr. Asta s-a întâmplat pentru că am folosit ciocolată şi frişcă ce era deja îndulcită.
4
Steluţele ar fi trebuit să stea în picioare cu ajutorul unor scobitori, dar n-au vrut şi pace bună. Poate data viitoare am mai mult noroc.