Tort cu ciocolata si mascarpone

de Miha in Torturi, 31 Oct 2010 | 16460 vizualizari

 

12 ani...Ani plini cu de toate, cu bucurii, necazuri, extraz si agonie...:))

Pornind de la toate acestea am facut acest tort care sa semnifice...casnicia. Totul incepe cu dulce, pufos, plin de aroma. Apoi e calm, asezat, stabil, cremos si savuros. Dupa o vreme apare si ceva amaraciune si esti contrariat, indignat "amarui, dar totusi atat de bun, de nu ma pot opri" :)) Si daca totul va fi cu masura, vei fi in extaz, daca nu...ti se apleaca. :))

La multi ani mie, la multi ani sotului, la multi ani noua! Multi poate vor fi, dar ne dorim sa fie si buni.

Va invit pe toti la o feliuta dulce-pufoasa-cremoasa-amaruie de tort. Din pacate, doar virtual.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 4 oua
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri cacao
  • 4 linguri faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
  • Pentru crema:
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri lapte
  • 100 g ciocolata alba
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml frisca lichida
  • 1 lingurita gelatina
  • Pentru glazura de ciocolata:
  • 150 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 100 ml frisca lichida
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu ciocolata si mascarpone:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bat in continuare pana devin lucioase, ca la bezea. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul si esenta de rom, apoi se toarna peste spuma de albusuri amestecand usor. Incorporam si faina amestecata cu praful de copt si cacao. Compozitia o turnam intr-o tava (inimioara) tapetata cu hartie de copt. Se coace la foc mediu, pentru 25-30 minute. Se face proba cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Crema:

Gelatina se pune la inmuiat in 2 linguri de apa rece.

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin ca o crema. Se "desfac" cu cele 2 linguri de lapte si se pun la fiert in baie de aburi. Se fierbe pana incepe sa se ingroase. Adaugam ciocolata rupta bucatele si omogenizam. Lasam la racit si cand este complet rece punem branza mascarpone si mixam energic. La sfarsit incorporam usor frisca batuta.

In tava inimioara punem blatul pe care il insiropam bine cu cafea. Turnam crema, uniformizam si dam la rece pentru cateva ore. Dupa ce s-a intarit suficient turnam deasupra glazura de ciocolata racita dar nu intarita.

Glazura:

Ciocolata se topeste la foc mic impreuna cu untul si frisca lichida. Cand a ajuns la punctul de fierbere se da deoparte si se omogenizeaza. Se lasa la racit.

Se da din nou la frigider pentru cel putin 2 ore.

Inainte de servire se pudreaza din abundenta cu cacao neagra.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu ciocolata si mascarpone" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

ieri la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

Rețeta de cornulețe cu untură - Cele mai fragede și mai gustoase

pe 11.12 la 12:41

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort pentru Bunica, cu mousse de ciocolata alba