12 ani...Ani plini cu de toate, cu bucurii, necazuri, extraz si agonie...:))
Pornind de la toate acestea am facut acest tort care sa semnifice...casnicia. Totul incepe cu dulce, pufos, plin de aroma. Apoi e calm, asezat, stabil, cremos si savuros. Dupa o vreme apare si ceva amaraciune si esti contrariat, indignat "amarui, dar totusi atat de bun, de nu ma pot opri" :)) Si daca totul va fi cu masura, vei fi in extaz, daca nu...ti se apleaca. :))
La multi ani mie, la multi ani sotului, la multi ani noua! Multi poate vor fi, dar ne dorim sa fie si buni.
Va invit pe toti la o feliuta dulce-pufoasa-cremoasa-amaruie de tort. Din pacate, doar virtual.
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bat in continuare pana devin lucioase, ca la bezea. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul si esenta de rom, apoi se toarna peste spuma de albusuri amestecand usor. Incorporam si faina amestecata cu praful de copt si cacao. Compozitia o turnam intr-o tava (inimioara) tapetata cu hartie de copt. Se coace la foc mediu, pentru 25-30 minute. Se face proba cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Crema:
Gelatina se pune la inmuiat in 2 linguri de apa rece.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin ca o crema. Se "desfac" cu cele 2 linguri de lapte si se pun la fiert in baie de aburi. Se fierbe pana incepe sa se ingroase. Adaugam ciocolata rupta bucatele si omogenizam. Lasam la racit si cand este complet rece punem branza mascarpone si mixam energic. La sfarsit incorporam usor frisca batuta.
In tava inimioara punem blatul pe care il insiropam bine cu cafea. Turnam crema, uniformizam si dam la rece pentru cateva ore. Dupa ce s-a intarit suficient turnam deasupra glazura de ciocolata racita dar nu intarita.
Glazura:
Ciocolata se topeste la foc mic impreuna cu untul si frisca lichida. Cand a ajuns la punctul de fierbere se da deoparte si se omogenizeaza. Se lasa la racit.
Se da din nou la frigider pentru cel putin 2 ore.
Inainte de servire se pudreaza din abundenta cu cacao neagra.