Tort cu caramel si ciocolata

de Miha in Torturi, 15 Apr 2011 | 11026 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie
  • Crema ganache de ciocolata:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 150 ml frisca lichida
  • Pentru caramel:
  • 200 g zahar
  • 80 g unt
  • 130 ml frisca lichida
  • Pentru glazura:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 50 ml frisca lichida
  • Pentru sirop:
  • 50 ml apa
  • 50 g zahar
  • 1-2 linguri coniac
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu caramel si ciocolata:

Un tort ce l-am facut pentru Sf Valentin. Nu e atat de dichisit, frumos si elegant ca cel de anul trecut, dar e atat de bun, incat asta se poate trece cu vederea. Sau nu? :)))

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o spuma tare si lucioasa, dupa care punem galbenusurile frecate cu ulei si esenta de vanilie, ca pentru maioneza, amestecand usor. Faina amestecata cu praful de copt si cacaoa se incorporeaza usor in compozitie, cu miscari de jos in sus.

Compozitia se imparte in 3 si se coc 3 foi intr-o tava inimioara tapetata cu hartie de copt, la foc mediu, timp de aproximativ 15 minute fiecare. Se scot pe un gratar si se lasa la racit.

Crema de ciocolata:

Ciocolata rupta bucatele o punem intr-un vas la foc mic impreuna cu frisca. Aducem la punctul de fierbere, dam deoparte, omogenizam si dam la rece pentru cateva ore, pana compozitia se intareste, apoi o mixam pana obtinem o crema pufoasa.

Caramel:

Zaharul il topim. Il lasam pe foc pana devine lichid si capata o culoare aurie. Atentie sa nu se arda.

Dam deoparte de pe foc, adaugam smantana (atentie din nou, la aburi). Tragem vasul inapoi pe foc si amestecam incontinuu pana se topeste tot caramelul, moment in care adaugam si untul. Amestecam incontinuu si fierbem pana compozitia se ingroasa, pana ajunge la consistenta unei smantani. Se da deoparte si se lasa la racit.

Glazura:

Ciocolata o topim impreuna cu untul si frisca intr-un vas la foc mic pe aragaz sau la microunde. Se omogenizeaza si se lasa la racit.

In tava in care am copt blaturile punem in blat pe care-l insiropam, crema de ciocolata, al doilea blat insiropat, apoi caramelul, pe care-l acoperim cu cel de-al treilea blat, de asemenea insiropat.

Dam la rece pentru cateva ore, apoi rasturnam tortul pe un platou si turnam glazura deasupra.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu caramel si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort "Floarea soarelui"