Tort cu blat de negresa si crema de portocale rosii

de Brindusa in Torturi, 12 Feb 2013 | 3732 vizualizari

 

De mult n-am mai scris pe aici, cu toate ca intru destul de des ca sa vad ce mai faceti. Azi mi-am facut timp ca sa va invit la o felie de tort, pe care l-am facut acum catva timp pentru ziua mea. Sper sa va placa :)

 

INGREDIENTE

Pentru blat (doua blaturi mici de 18 cm)

  • 200 g ciocolata neagra buna, taiata bucatele
  • 180 g unt gras, taiat cuburi
  • 3 oua
  • 120- 150 g zahar brun (sau alb daca nu ai din ala brun)
  • 80 g faina
  • un praf de sare

Pentru crema:

  • 400 g mascarpone
  • 200g - 300 g zahar pudra (in functie de cat de dulci sunt portocalele)
  • 200 ml suc de portocale rosii de Sicilia
  • 3 g (1/2 pachetel) gelatina
  • 50 ml suc de portocale rosii de Sicilia pentru insiropat blatul de sus
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu blat de negresa si crema de portocale rosii:

Topeste untul si ciocolata la baia de aburi. Ai grija sa nu intre apa in crema. Amesteca bine cu un tel in forma de para, pana ce se omogenizeaza si nu mai ramane nici o bucata de ciocolata netopita. Pune crema la racit pana cand atinge temperatura degetului.

In timpul asta incalzeste cuptorul la 180 C

Bate ouale cu sarea si zaharul cam 10 - 15 minute, la viteza mare. In final zaharul trebuie sa se fi topit.

Toarna ouale in crema de ciocolata racita si omogenizeaza bine. 

Cerne faina deasupra (cu o strecuratoare mica) si amestec-o si pe ea usor. Ai grija sa insisti la fundul castronului, pentru ca ciocolata are tendinta sa se depuna acolo;)

Toarna compozitia in doua forme rotunde de 18 cm, unse cu unt sau in care ai pus hartie de copt. Coace 20 - 25 de minute la 180 C. Chiar daca ti se pare ca prajitura e prea moale, nu coace mai mult de 25 de minute, pentru ca textura o sa i se schimbe si n-o sa mai fie buna. Lasa prajitura sa se raceasca in cuptor, cu usa deschisa. Prin racire prajitura se mai intareste.

In timp ce blatul se raceste, pregateste crema. Amesteca gelatina cu 5-6 linguri de apa, apoi las-o cateva minute sa se hidrateze. Pune-o la baia de aburi (sau direct pe flacara, dar cu grija sa nu cumva sa fiarba) pana ce se dizolva. Amesteca zaharul pudra cu sucul de portocala, pana ce se dizolva bine de tot. Toarna gelatina si amesteca bine. Mixeaza inauntru mascarpone, pana ce crema e omogena. Lasa crema la rece pana se incheaga putin.

Crema se pune peste blat cand acesta e rece bine. Cel mai bine e ca blatul sa fie facut cu o zi inainte, pentru ca altfel e prea moale ca sa fie manevrat.

Unul dintre blaturi se pune la loc in forma in care l-ati copt. Deasupra turnati crema. Insiropati al doilea blat cu sucul de portocala si puneti-l deasupra apasand usor. Lasati tortul la rece peste noapte.

A doua zi se scoate usor din forma si se orneaza dupa plac.

TIPS-URI

1

Blatul poate fi facut cu doua zile inainte, iar tortul cu o zi inainte. Prin urmare, daca aveti sa pregatiti o masa mare, tortul asta e tocmai bun, pentru ca se poate pregati in avans.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu blat de negresa si crema de portocale rosii" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

Lavinia 1

13.02.2013, 11:03

ce bun

Brindusa 1

13.02.2013, 18:34

mersic

Rahela Velicu 1

17.06.2021, 07:45

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

ieri la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

ieri la 09:49

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic

ieri la 09:30

Maioneză de casă - Rețeta cu reușită garantată

pe 28.11 la 10:07

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

pe 27.11 la 10:46

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort Diplomat