Blatul:
Se separa albusurile de galbenusuri. Se mixeaza albusurile spuma cu un praf de sare si cu jumatate din cantitatea de zahar, pana cand se obtine o consistenta ca de bezea. Galbenusurile se mixeaza cu restul de zahar pana se albesc, iar apoi se adauga uleiul si vanilia.
Faina se amesteca cu praful de copt si se cerne peste galbenusuri, amestecand usor pana se incorporeaza. Peste acestea, se adauga spuma de albusuri si se amesteca usor de jos in sus, pana la omogenizare
Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt, si se coace la foc potrivit, timp de 15-20 minute - pana trece testul scobitorii.
Blatul se scoate cu grija din tava si se lasa la racit.
Mousse de cafea:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga amidonul, esenta de vanilie si laptele caldut.
Amestecul se pune intr-un vas pe foc mic, amestecand in continuu, pana cand se ingroasa ca o budinca si se lasa la racit.
Frisca se mixeaza bine cu intaritorul de frisca si cu zaharul pudra - sa se tina de paletele mixerului.
Gelatina se hidrateaza 3 minute in 75 ml cafea, apoi ceasca cu cafea si gelatina se incalzesc putin la cuptorul cu microunde, cat se se dizolve gelatina sau se poate pune intr-un vas cu apa fierbinte, daca nu doriti sa folositi cuptorul cu microunde.
Peste frisca, se adauga crema de vanilie racita si se amesteca bine si apoi se adauga si cafeaua cu gelatina si se mixeaza foarte bine.
La final, se adauga bucatile de ananas scurse de zeama (se pun inainte pe un servetel de bucatarie pentru a absorbi zeama de la compot), si se amesteca bine.
Asamblare:
Intr-o tava cu pereti detasabili, se asaza blatul si se insiropeaza cu 25 ml cafea. Peste blat, se asaza jumatate din mousse-ul de cafea.
Peste mousse, se asaza piscoturile insiropate cu compotul de ananas. Peste stratul de piscoturi, se asaza restul de mousse de cafea.
Se niveleaza frumos si se lasa la frigider peste noapte.
A doua zi, se scoate cu grija din tava si se orneaza dupa cum doriti.