Un tort cu crema de ciocolata, cu care l-am sarbatorit pe Sergiu, baietelul unor prieteni foarte dragi noua. Pe Sergiu il stiu de bebelus, cel mai frumos bebelus ce l-am vazut eu vreodata (pana la ai mei, evident :)))) ), copilul ce m-a facut sa-mi doresc sa am si eu copiii mei. :) Si cum imi este atat de drag, n-am putut refuza provocarea de a-i face un tort in forma de chitara, cea mai noua pasiune a sa.
Nu am poze multe, dar am martori ca a fost bun. :)))
Corpul chitarei:
Ciocolata rupta bucatele se topeste impreuna cu untul la foc mic sau la microunde. Se mixeaza apoi pana compozitia devine cremoasa. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se incorporeaza bine si se topeste. Urmeaza apoi ouale unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. La sfarsit incorporam faina amestecata cu cacaoa, praful de copt si pudra de portocale.
Compozitia obtinuta o turnam in tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute. Blatul copt se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Pentru grif am copt inca un blat din aceleasi ingrediente si cantitati. Am taiat o fasie, iar restul de blat l-am folosit la o prajitura pe care cred ca am sa v-o arat curand.
Crema:
Ciocolata se topeste la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Se aduce la punctul de fierbere, se da deoparte si se omogenizeaza. Se da la frigider pentru cateva ore, pana se raceste foarte bine si se intareste.
Se mixeaza putin pana crema devine pufoasa, apoi se incorporeaza si mascarponele ce l-am mixat separat cu zaharul vanilat.
Zaharul se caramelizeaza apoi se "stinge" cu apa. Se lasa la racit, pana se topeste caramelul.
Blatul se decupeaza pentru a forma corpul chitarei, apoi se taie in doua. La fel vom proceda si cu fasia pentru grif.
Vom insiropa blaturile, apoi vom pune crema intre ele. Dam la loc racoros pana vom pregati frisca si crema pentru ornat.
Inainte de a orna tortul il vom imbraca intr-un strat subtire de frisca. (~ 100 ml)
Pentru punte, cap si gaura de sunet:
Topim ciocolata impreuna cu smantana pentru frisca si untul. Omogenizam si lasam la racit.
Pentru lateralele chitarei
Frisca se mixeaza pana devine pufoasa, apoi se adauga cacaoa si se omogenizeaza.
Pentru corpul chitarei:
Frisca se mixeaza pana devine pufoasa, apoi se adauga cafeaua si se omogenizeaza.