Un tort pentru masa de Craciun
Blatul:
Se separa albusurile de galbenusuri. Se mixeaza albusurile cu zaharul pana stau pe tel, se adauga galbenusurile mixand in continuare. Se adauga faina amestecand usor cu lingura de jos in sus, apoi nuca si aromele.
Blatul se pune intr-o tava ( 25/ 35) tapetata cu hartie de copt unsa si se introduce in cuptor. Pentru a vedea cand este copt facem testul cu scobitoarea.
Cand este copt il scoatem din cuptor si-l lasam la racit
Siropul :
Cat se coace blatul se face siropul din: 250 ml. apa , 200 g. zahar si se lasa sa se raceasca.
Crema:
Intr-o cratita mica se amesteca zaharul cu cacao,apoi se adauga ouale.
Se pune pe foc la bain-marie si se fierbe pana se ingroasa (sa ramana o dunga cand dai cu lingura)si se lasa la racit. Separat se freaca untul spuma si se amesteca , cu crema si nuca.
Dupa ce s-a racit blatul se taie sub forma unui brad.(eu am facut un sablon).
Se taie blatul in doua parti.
Se pune prima parte pe platou, se insiropeaza, se pune un strat de crema, al doilea blat, sirop. Apoi se orneaza.
Am facu frisca si am colorat-o cu colorant alimentar. Am pus frisca intr-o punga (pentru congelator taiata la un colt) si am ornat bradutul. L-am impodobit cu diferite ornamente.
1
Frisca lichida se intareste foarte repede. Deci atentie marita !
2
Am preferat sa pun frisca in punga fiind cu colorant.
3
La blat lingurile de faina se pun rase.