Cu ocazia aniversarii zilei de nastere a nepotelului meu, Nicholas, am pregatit un tort ciocolatos, asa ca sa-l incante pe sarbatorit.
Tortul este o "colectie" de retete adunate si alipite de pe bucataras.ro si alte bloguri.
Blat:
Ingredientele pentru blat sunt calculate pt o tava rotunda cu diametrul de 26 cm.
Creme:
Ornat:
Blatul:
Pudra de cacao se dizolva cu apa fierbinte si se lasa la racit.
Albusurile se bat spuma cu jumatate din cantitatea de zahar.
Galbenusurile se freaca cu restul de zahar. Se adauga uleiul, faina amestecata cu praful de copt si siropul de cacao.
Incorporam, prin rasturnare, spuma de albusuri.
In tava tapetata cu ulei/faina sau cu folie de copt, rasturnam aluatul. Batem usor cu palma in masa ca bulele de aer din aluat sa iasa la suprafata.
Introducem in cuptorul preincalzit si lasam la foc mediu pt 40 minute. Se face testul cu scobitoarea.
Dupa ce blatul s-a racit se sectioneaza in 3 parti egale.
Cremele ganache :
Cremele se fac pe abur (bain marin). Incepem cu cea alba. 200 ml frisca lichida se pune la fiert intr-un vas. Cand frisca s-a incalzit bine, adaugam ciocolata alba rupta bucatele si amestecam pana se ingroasa, pana cand ciocolata se topeste complet. Racim si batem compozitia pana se intareste precum frisca. (Procedam la fel si cu cea de-a doua crema).
Insiropam blatul cu sucul lasat de visinele din compot, pe care il diluam cu 2-3 linguri de apa si in care adaugam 2 lingurite de esenta rom sau lichior de cirese.
Ungem feliile de blat cu dulceata (strat subtire), peste care intindem crema. Ornam cu visine. Eu am uns prima felie de blat cu crema alba, insa puteti schimba ordinea.
Tortul se aseaza pe un gratar (de la aragaz, frigider, etc) pentru a permite "imbaierea" in glazura. Din pacate, sotul meu s-a invartit ca pisicul printre oale si a rasturnat glazura.
Am batut urgent niste frisca si am imbracat tortuletul in haina alba..
1
Asezati prima felie de tort pe o farfurie intinsa pe care sa o puteti muta cu usurinta pe gratar atunci cand turnati glazura.