Pentru cei 3 ani de blog impliniti pe 16 ianuarie... Nu sunt o maestra a cuvintelor, nu stiu cum as putea descrie mai bine acesti ani in care am impartasit cu voi experiente noi in bucatarie, retete fel de fel... si daaa... dulciuri fel de fel... :)) Multumesc tuturor de cuvintele frumoase, de incurajari si sustinere, multumesc ca ma vizitati si mai ales ca reveniti...
Pentru voi, cu drag... un tort cu ciocolata, in combinatie cu o crema ganache de ciocolata alba si crema de branza cu scortisoara.
Blat:
Ciocolata rupta bucatele se topeste impreuna cu untul la foc mic. Se mixeaza apoi pana compozitia devine cremoasa. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se incorporeaza bine si se topeste. Urmeaza apoi ouale unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. La sfarsit incorporam faina amestecata cu cacaoa, praful de copt si pudra de portocale.
Compozitia obtinuta o turnam in tava (20 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute. Blatul copt se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Pentru crema ganache de ciocolata alba:
Ciocolata rupta bucatele se amesteca cu smantana pentru frisca si se pune la foc mic. Se aduce compozitia la punctul de fierbere, se da deoparte si se omogenizeaza. Se lasa sa se raceasca, apoi se da la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte.
Caramel:
Zaharul se caramelizeaza intr-o craticioara. Cand a devenit auriu si lichid, se da deoparte si turnam frisca lichida (atentie la aburi!) Punem din nou pe foc si amestecam continuu pana se topeste caramelul si compozitia incepe sa se ingroase, moment in care punem si untul. Mai fierbem cateva minute pana caramelul ajunge la consistenta smantanii. Se da deoparte de pe foc si se lasa la racit.
Crema de branza:
Se bate cu mixerul crema de branza cu untul moale, pana cand crema devine pufoasa. Se adauga zaharul pudra, zaharul vanilat si scortisoara si se mai bate putin, pana se omogenizeaza. Se da la rece pana se intareste.
Crema de ciocolata:
Se topeste ciocolata, untul si smantana pentru frisca, amestecand continuu, pana cand compozitia devine omogena. Se lasa la racit.
Blatul copt si racit se taie in 3 parti.
Punem primul blat pe platou. Turnam jumatate din crema de ciocolata alba, apoi punem caramelul si acoperim cu cealalta jumatate de crema. Punem al 2-lea blat, jumatate din cantitatea de crema de branza, crema de ciocolata neagra si restul de crema de branza. Acoperim cu ultima parte de blat.
Batem smantana pentru frsica impreuna cu cele 2 pliculete de zahar vanilat pana devine pufoasa. Daca e nevoie se adauga un intaritor de frisca.
Imbracam tortul intr-un strat subtire de frisca si dam la frigider pana pregatim ciocolata.
Ciocolata se rade cu un cutit zimtat, apoi se amesteca cu bilutele de ciocolata.Imbracam tortul cu ciocolata rasa si dam la frigider pana in momentul servirii.