De ziua Ioanei am facut un tort ciocolatos.
Blat:
Crema:
Sirop:
Glazura:
Blatul:
Mixam albusurile cu zaharul pana devin lucioase si stau pe teluri.
Adaugam galbenusurile mixand in continuu.
Cand au fost bine incorporate galbenusurile adaugam aromele,faina si cacao.
Amestecam totul cu o lingura de lemn, de jos in sus usor.
Compozitia se toarna intr-o forma de tort cu inel detasabil sau intr-o tava dreptunghiulara( cum am tirnat-o eu).
Se da la cuptorul incins la 170 grade .
Este copt cand trece testul cu scobitoarea.Testul se face dupa 25 de minute.
Cand blatul este copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.
Siropul:
Apa + zaharul se pun la fiert.
Se lasa la fiert pana se leaga putin.
Apoi se lasa la racit.Cand este rece se adauga esenta de rom.
Cerma:
Untul impreuna cu zaharul se mixeaza pana devine spumos.
Adaugam cacao si esenta de rom.
Glazura:
Intr-o craticioara cu fundul gros punem apa,zaharul si cacao la fiert.
La fierbem pana se ingheaga bine.In tot acest timp avem grija sa nu se lipeasca.
mestecam continuu.
Luam de pe foc si adaugam untul amestecand vartos,pentru a se omogeniza bine.
Asamblare:
Blatul il taiem in doua.
Partea de jos o asezam pe platou si turnam siropul deasupra.
Punem crema si o intidem usor cu un cutit lat sau o spatula.
Adaugam si partea cealalta de blat, pe care-l insiropam.
Deasupra se toarna glazura calduta.
Ornam dupa bunul plac cu frisca sau bezea caramelizata.
1
Glazura se toarna calduta pentru a se putea intinde usor.