Cu multa ciocolata, cu multa dragoste :)
Coaja de portocala se curata cu un cutit ascutit de partea alba, se decupeaza cateva stelute si apoi fasii subtiri, fideluta, din restul de coaja. Se pun cei 300 ml apa la fiert cu cele 3 linguri de zahar, se adauga coaja de portocala si se fierbe la foc mic, intr-un vas gradat, pana ajunge lichidul la 200-150 ml. Se lasa apoi la racit. Se strecoara coaja de portocala, se lasa la scurs si se pastreaza siropul.
Zaharul, zaharul vanilat, cacao si apa se amesteca intr-o craticioara cu pereti dubli si se pune pe foc, amestecand cu un tel pana se topeste zaharul si ajunge la punctul de fierbere. Se separa ouale. Se ia craticioara de pe foc, se amesteca si se lasa cateva minute sa se odihneasca. Se adauga cate un galbenus de ou si se amesteca cu telul dupa fiecare, se pune iar craticioara pe foc mic si se amesteca in continuu 1-2 minute, fara sa fiarba. Se ia de pe foc si se lasa la racit. Se adauga esentele de rom si de lamaie. Se opresc intr-un vas 4 linguri cu crema pentru blat.
Blat: se cerne faina, cele 3 linguri, peste crema de cacao oprita si se amesteca bine. Albusurile se bat spuma tare, apoi se adauga cate o lingura in compozitia de cacao si se amesteca lejer, de sus in jos, pana se incorporeaza bine tot albusul. Se incinge cuptorul si se potriveste la foc mic, se tapeteaza o forma de tort detasabila cu hartie de copt. Compozitia de blat se rastoarna in forma si se coace pana trece testul scobitorii, aproximativ 20-25 minute. Se scoate blatul si se lasa la racit pe un gratar.
Crema: Se bate untul moale pana devine spuma si se adauga cate o lingura in compozitia de cacao si galbenusuri, amestecand cu mixerul la viteza mica. Dupa ce se incorporeaza tot untul se obtine o crema super pufoasa si cremoasa care se lasa la rece o ora.
Asamblare: se taie blatul pe jumatate si se insiropeaza fiecare parte. Pe primul blat se intinde jumatate din crema, se adauga cateva fasii de portocala fiarta in sirop, apoi se pune al doilea blat si se imbraca tortul in restul de ciocolata. Se orneaza cu stelutele si fasiile de portocala.
Se lasa la rece cel putin o ora inainte de a-l taia, noi nu am reusit, este prea bun si aromat si nu am rezistat sa-l lasam la rece asa mult :)
1
In crema se poate adauga nuca prajita si macinata mai mare.
2
Peste crema de ciocolata s epoate adauga si un strat de frisca.