Pentru zilele de post fac adesori o astfel de tocăniță, chiar și iarna, când folosesc ardeii puși la congelator. Este o mâncare ușoară, de post.
Se spală ardeii și se pun la copt, având grijă să se coacă uniform pe toate fețele, dar nu prea tare.
După ce s-au copt uniform, se pun într-o oală acoperită cu capac și se lasă așa 5-10 minute, pentru că în acest fel, pielițele se pot lua mult mai ușor. Se curăță ardeii de pielițe și se pun pe un plan înclinat, pentru a se scurge puțin.
Între timp, se curăță cartofii, se spală, se taie în forma dorită (eu îi tai fie rondele, fie felii mari) și se pun în apă, la fiert, cu puțină sare.
În timp ce cartofii sunt la fiert, se curăță, se spală și se taie ceapa, după care se călește/înmoaie puțin în ulei.
Usturoiul se curăță, se spală și se taie mărunt.
Ardeii copți se taie fășii, care se înjumătățesc, dacă sunt prea lungi și se pun în cratiță, peste ceapa călită, odată cu usturoiul tăiat, frunza de dafin și cu 1 pahar jumătate de apă. Se fierbe totul înăbușit, la foc mic.
Se face un sos din pasta de tomate, făina albă, zahărul, sarea, piperul, vegeta și se subțiază apoi cu cealaltă jumătate de pahar de apă.
Când apa a scăzut la tocăniță, se toarnă sosul în cratiță și se amestecă din când în cănd, ca să nu se prindă de fund. În 3-4 minute, tocănița este gata.
Cartofii fierți se scurg de apă și se pun în farfurie, iar peste ei se pun câteva linguri de tocăniță de ardei copți. Se mănâncă fără pâine.
1
Aveți grijă să nu prăjiți prea tare ceapa (doar o înmuiați puțin) ca să nu fie amară.
2
Folosiți la tocăniță, zeama lăsată de ardeii copți.
3
După ce ați pus sosul de roșii, aveți grijă să nu se prindă mâncarea de fundul cratiței.
4
Unii ardei pot fi iuți, așa că atenție la dozajul piperului!