Tkemali - ტყემალი, este o reteta de sos georgian. Este foarte popular in tarile CSI si in restul lumii. Ideal la preparatele din carne, peste si cartofi si ca adaos in multe alte retete.
Ingredientul principal "busuiocul cerbului" mi-a dat batai de cap pana l-am gasit. L-am descoperit in Sfantul Gheorghe la un festival de film, Delta Dunarii. Se mai numeste si "menta baltii". Multi folosesc in locul lui menta, insa menta ii da oarecum o duritate. Daca va plac provocarile si doriti ceva nou, va provoc s-o incercati!
Alegem corcosusele, inlaturam coditile si frunzele, spalam in 2-3 ape si le punem intr-o oala, adaugam apa si lasam la fiert. Cand corcosusele sunt bine fierte, trecem totul prin sita (pasta obtinuta trebuie sa aiba consistenta smantanii) si o turnam intr-o oala, adaugam toate ingredientele de mai sus si lasam la fiert la foc mic 10 minute. Turman compozitia in borcane bine sterilizate, inchidem cu capac si le dam sub patura pana la racirea lor completa.
Sosul e gata!
Pofta buna!
1
Puteti sa preparati reteta din corcoduse galbene, portocalii sau de care aveti.
2
Corcodusele trebuie sa fie mai tari, nu coapte tare.