"picnicul bucatarasilor"
Cat mai este sezonul sparanghelului va invit sa incercati o tarta delicioasa!
Din ingredientele de mai sus framanti un aluat fraged, dupa care il pui in frigider pentru cel putin o ora.
Sparanghelul trebuie mai intai spalat, curatat si fiert. Intre timp, intr-o oala incapatoare, pui apa la fiert atat cat sa acopere sparangelul la final, cand da in clocot, adaugi cojile de la sparangel si apoi lasi sa fiarba cam 10 minute. Scoti cojile cu o spumiera si adaugi sare. Cand incepe sa dea in clocot, adaugi sparangelul si il lasi 5-10 minute sa fiarba.
Cand sparanghelul este fiert, il scoti intr-o sita, sau alt recipient de scurgere si il lasi sa se racoreasca.
Intre timp, pregatesti tava pentru copt.. Ungi tava cu unt topit, cu o pensula, presari pesmet si il distribui uniform. Aranjezi aluatul in tava si il intepi cu o furculita.
Cand sparanghelul s-a racit, il tai in asa fel incat sa incapa in tava, il aranjezi sub forma de raze, adaugi sunca de Praga, cubuletele de cascaval pastrezi 30g pentru a presara peste tarta la final) , torni amestecul de oua, smantana, sare, piper, acoperi cu folie de aluminiu si introduci tava in cuptorul preincalzit pentru 30 de minute la 200 de grade C. Dupa primele 15 minute indepartezi folia. Cand amestecul de smantana si oua este ferm iar culoarea este galben – aurie scoti tava, presari cascaval rs si mai lasi 2-3 minutne in cuptor.
Dupa coacere, lasi 10 minute in tava pentru a se raci si apoi servesti tarta.
1
Prospetimea se recunoaste in partea de jos, la taietura si trebuie sa fie ferm, nu ca o bucata de cauciuc.
2
Sezonul de sparanghel incepe in jur de 15-20 aprilie, pana cel tarziu 1 iulie, in functie de temperaturile de afara. Dupa 24 iunie, sparanghelul e batran si lemnos.