Rubarba (rabarbar, revent), este planta de la care se folosesc tulpinile de culoare rosiatica. Tulpina de rubarba este bogata in minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, zinc), vitamina C, fibre si carbohidrati. Este folosita in medicina alternativa sub diverse forme, dar si in gastronomie. Datorita gustului sau acrisor este potrivita pentru acrirea ciorbelor, pentru compoturi, gemuri si diverse prajituri.
Aluat:
Se mixeaza galbenusurile cu zaharul si untul, se adauga faina si apoi laptele. Aluatul obtinut se pune in folie alimentara si se las ala rece pentru 30 minute.
Umplutura:
Tijele de rubarba se spala si se curata, apoi se taie in rondele subtiri. Se amesteca apa cu zaharul si se fierb 5 minute, se adauga rubarba, esenta de vanilie si se mai lasa pe foc 2-3 minute. Se topeste gelatina pe baie de aburi si se adauga peste amestecul cu rubarba. Se lasa sa se raceasca.
Bezeaua:
Se bat spuma tare albusurile impreuna cu zaharul si esenta de vanilie.
Asamblarea:
Se unge tava de tarta cu ulei si se tapeteaza cu faina. Se intinde aluatul in foaie subtire si se aseaza in tava. Se inteapa cu o furculita din loc in loc. Se adauga umplutura cu rubarba si se da tava la cuptor pentru 20 minute. Se aseaza deasupra bezeaua si se mai coace inca 5-10 minute.
Tarta se lasa sa se raceasca si se taie cu cutitul trecut tot timpul prin apa rece.