Am adus de la tara niste prune tare bune, dulci si parfumate, dar nu stiu sa va spun ce soi sunt.
Am facut cateva borcane de gem, aceasta tarta foarte buna si mai vad ce mai pot face din restul :)
Pentru aluat, frecam untul cu zaharul si putina sare, dar dam deoparte 10-15 gr de unt pentru uns forma.
Adaugam pe rand ouale, bicarbonatul diluat in otet si treptat faina.
Va rezulta un aluat nu foarte tare, nelipicios si sfaramicios.
Lasam aluatul sa se odihneasca si ne ocupam de restul ingredientelor.
Macinam alunele impreuna cu zaharul si zaharul vanilat, scoatem samburii de la prune si le taiem in sferturi.
Peste prune presaram scortisoara.
Impartim aluatul in doua parti, iar o parte o intindem in forma de tarta unsa cu untul oprit.
Forma mea are diametrul de 26 cm.
Imbracam si peretii formei cu aluat, pana la baza acestora si intepam aluatul din loc in loc cu o furculita.
Asezam sferturile de prune peste aluat, in forma de spirala si presaram peste ele alunele macinate(mai lasam si bucati mai mari de alune).
Intindem restul de aluat in foaie de grosimea degetului mic si decupam diverse forme din el, pe care le asezam cum ne ajuta imaginatia peste prune.
Marginile aluatului care raman de la decupaje le rupem in bucati mici si le presaram printre prune.
Dam forma la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade, sau pana cand se va rumeni frumos tarta.
Pudram tarta cu zahar amestecat cu alune macinate cand se mai raceste.
Pofta buna!
1
Se pot pune in aluat doar galbenusurile, iar din albusuri se poate face o bezea cu alunele macinate, care se va intinde peste prune, iatr peste bezea se aseaza formele decupate din aluat.