e prima data cand fac tarta cu kiwi...sper sa fie buna, ca inca nu am taiat-o...
si fiindca azi e si ziua de nastere a soacrei mele, i-o dedic ei, cu mult drag! la multi ani, Bica!!!
pt tarta:
crema:
decor:
Se amesteca faina cu praful de copt, zaharul si sarea , se adauga oul si untul si se framanta pana devine un aluat omogen.
Se unge forma de tarta cu unt si se tapeteaza cu faina, se pune aluatul in ea si se intinde cu mainile direct in tava, intinzandu-se pana sus pe marginile tavii.
Se inteapa bine cu o furculita si se lasa 10 min . sa stea. timp in care se incalzeste cuptorul la 180 grade.
Se coace tarta cam 35 min
Ideal ar fi ca acest aluat sa fie copt cu o greutate inauntru, de obicei se folosesc boabe de fasole uscata, pt ca la copt se umfla si nu mai pastreaza forma asa uniforma...eu nu am avut in casa fasolica, ca folosesc de obicei de aia conservata...
Tarta se lasa la racit in tava.
Cat timp se coace tarta se face crema. intai se pune la foc mic laptele cu zaharul si coaja de lamaie rasa.
Se lasa pana ajunge laptele in puntul de fierbere , apoi se da deoparte.
Se strecoara ca sa se elimine coaja, apoi se pune iar la foc.
Sucul de la lamaie se strecoiara si el si cu el se dilueaza amidonul, apoi se toarna in lapte si se lasa pe foc pana se ingroasa frumos, sa dea si 2-3 clocote mici.
Va rezulta o crema relativ grosuta, dar dupa ce se va raci se va ingrosa mai tare.
Se lasa la rece.
Ricotta se freaca putin cu 4 lg de zahar si dupa ce s-a racit crema se amesteca cu ricotta.
Se pune crema peste tarta complet racita si se niveleaza frumos, pana la margini.
Se decoreaza cu felii de kiwi, care au fost lasate in prealabil cam 15 min cu zahar , asa se inmoaie frumos si nici nu vor fi foarte acre ( ale mele erau destul de acre).
Se prepara gelatina cu 200 ml apa( se foloseste sucul ramas de la kiwi si se completeaza pana la 200 ml cu apa), se lasa la foc mic sa dea cateva clocote, nu mai mult de 2 min, apoi se lasa un minut la racit si se toarna peste tarta.
Se da tarta la rece cateva ore.