Am ajuns si la reteta cu numarul 500! Wow! Cat de departe imi parea :)
Revenind, imi ramasese o bila de aluat de la placinta cu dovlecei pregatita saptamana trecuta. De obicei arunc tot ce ramane, insa de aceasta data l-am pastrat la congelator, si bine am facut, caci mi-a aparut Miha in cale (pe pagina de Bucatara FB) cu o reteta de tarta cu ciuperci. Nu au nimic in comun cele doua retete, insa ideea de ciuperci mi-a placut! La fel si rezultatul! Nu ma atrageau astfel de "preparate" , insa incercarea de Paine umpluta pe care o gasiti aici http://www.bucataras.ro/retete/paine-umpluta-60454.html si placinta cu Dovlecei de aici http://www.bucataras.ro/retete/placinta-cu-dovlecei-64146.html m-au cucerit iremediabil! Iar combinatiile sunt multiple!
Pentru aluat avem nevoie de:
Pentru compozitie ne sunt necesare:
Incepem prin a pregati aluatul: Intr-un bol micut adaugam zaharul si drojdia; le pasam cu ajutorul unei lingurite pana ce compozitia devine lichida; pastram bolul intr-un loc caldut, pentru 10-15 minute, timp in care drojdia va dospi.
Cernem faina intr-un vas, adaugam condimentele dupa gust (sarea, rozmarinul si chimenul), drojdia dospita si mai apoi, putin cate putin, apa calduta.
Amestecam toate ingredientele si framantam aluatul adaugand, treptat, uleiul.
Acoperim vasul cu un prosopel curat si il pastram la cald pana ce isi dubleaza volumul.
Intre timp pregatim compozitia:
Taiem ciupercutele in felii si le coacem pe o tava de aragaz, cat sa se rumeneasca usor.
Oul il batem spuma, adaugam smantana si omogenizam.
Din aluatul obtinut intindem o foaie subtire, in functie de marimea vasului in care vom coace tarta.
Ungem vasul cu ulei sau cu putin unt, asezam foaia si adaugam oul cu smantana. Deasupra aseazam rondelele de branza, ciupercutele coapte si bastonasele de ardei gras.
Coacem placinta la 150 de grade pentru 55 de minute aproximativ sau cat sa se rumeneasca usor.
O lasam sa se raceasca treptat in vas.
Se serveste rece, cu pofta!
1
Din aluatul rezultat pentru cantitatile date, am folosit o bila de aluat de marimea unei portocale mici.
2
Cantitatile pentru compozitie sunt raportate la "bila" de aluat (exact pentru vasul in care am copt-o)