Supa asta e mai traditonala decat sarmalele in zona unde locuiesc eu, de obicei cu taitei, dar si cu galuste de gris. Am avut pui de la tara, legume din gradina, toate foarte "bio" crescute, deci chiar a avut gustul pe care-l avea supa bunicii: "levesha" cum ii spunea ea :)
Din legumele fierte si carnea din supa am facut o salata; o postez si pe aia imediat :)
Am curatat si spalat bine puiul, l-am portionat si l-am tinut in apa rece o jumate de ora (la puiul de casa se procedeaza asa ca sa nu lase sange in supa). Apoi am pus toate ingredientele intregi (curatate si spalate bineinteles), -doar morcovii i-am crestat in lung si telina am taiat-o bucati mari- in 8 litri de apa cu o lingura mare sare si o lingura de piper boabe. Le-am lasat sa fiarba bine de tot la foc mic pana cand toate legumele si mai ales carnea au fost foarte bine fierte.
Am scos apoi cu o paleta toate legumele si carnea intr-un vas, si supa am strecurat-o prin strecuratoare deasa. Supa rezultata am impartit-o in doua: jumate am pus-o intr-un flacon curat (dupa ce s-a racit) si la congelator pt data viitoare cand doar o pun la fiert si pun in ea taitei:)
Cealalta jumatate am pus-o din nou pe foc, (daca e foarte concentrata si a scazut mult la fierberea precedenta se poate completa cu apa), am potrivit-o de gust cu delikat de pui (daca mai e nevoie si nu e deja suficient de sarata). Intre timp am pregatit galustile de gris: am batut bine cu furculita 3 oua intregi si 2 linguri de apa minerala si apoi am adaugat gris pana a ajuns de consistenta unei paste grosute, (dar nu aluat!). Dupa ce supa a inceput sa clocoteasca am luat cu furculita galuste din "pasta" si le-am introdus usor in supa. Le-am lasat sa cloteasca la foc mic 2 minute , am adaugat patrunjel verde tocat marunt si gata.
Din legumele si carnea din supa am facut o salata si din pieptul de pui snitele si asa am rezolvat si felul doi :)
1
se pot inlocui galustele cu taitei subtiri pentru supa sau patratele sau alt fel de paste marunte