Taieteii udon sunt cunoscuti ca si japonezi desi multe informatii atesta ca acestia ar fi fost adusi din China. Sunt cele mai groase paste, variind de la 2 la 4 mm circumferinta, sunt facuti numai din apa si faina, au o consistenta aparte si sunt excelenti la gust deoarece au un aspect poros care absorb extraordinar de bine orice aroma. Sunt folositi atat in supe cat si sotati cu diverse legume si carnuri, cei mai adesea sunt intalniti in prefectura Hagawa din Japonia , sunt peste zece varietati din aceste paste , preparate in sute de retete.
Desi par destul de consisitenti, avand un aport caloric de 353 calorii de paste seci, in realitate datorita faptului ca nu se consuma mai mult de 50 de grame si datorita faptului ca au un indice glicemic mai mic ( 58) si multe proteine, sunt chiar recomandate fiind o masa satioasa si care cu restul ingredintelor nu ajunge la 500 calorii.
Se incepe prin pregatirea ingredientelor si decorticarea crevetilor, am avut creveti proaspeti.
Se face o supa de creveti din chochiliile de creveti, putin lemon gras, o jumatate de lingurita de pasta miso, un varf de cutit de pasta de creveti ( este extrem de concentrata si sarata) , putin sos de stridii, un catel de usturoi si putin ghimbir taiat marunt. Se laas la fiert 15 minute , este suficient pentru orice fond sau supa de peste. Se filtrteaza si se mai da un clocot , asezonand la final cu ardei iute si putin otet de orez ca sa imbinam toate gusturile de sarat, dulce de la creveti, picant de la ardei iute, nu uitati ca bucataria asiatica mizeaza mereu pe aceste imbinaris i simbioze de gusturi total diferite.
Taieteii udon ( eu i-am avut prefierti) se mai fierb 3 minute si se clatesc cu apa rece.
Montajul super eset simplu, se pun intr-un bol adanc taieteii fierti, se adauga peste ei crevetii, cateva fasii de pleurotus, cateva rondele de ceapa verde si praz, se toarna peste supa clocotita si se garniseste cu coriandru care ii da o aroma specifica.
Avem o explozie de culori, arome si texturi, de la aspectul moale si catifelat al pastelor, la fermitatea crevetilor si la legumele crocante.....supa fierbinte este naucitoare in arome, un usor iz de lamaie de la lemon gras, este picanta, sarata, acrisoara si dulceaga in acelasi timp....o supa perfecta pentru trup si suflet. Se poate face si in varianta de pui sau vita sau de ce nu vita cu creveti care cred ca e combinatia sublima.
1
ca sa aveti un bun echilibru in arome adaugati cantitati foarte mici de condimente, mai bine completati