Cu această rețetă am vrut să reconstitui măcar parțial, gustul unei supe pe care am savurat-o în urmă cu mulți ani, în Banat. Nu știu dacă era o specialitate a locului, sau a casei, respectiv a gospodinei. Era o supă dulceagă de roșii în care erau jumărele (jumări foarte mici), adăugate spre sfârșitul preparării, după cum mi s-a spus atunci... La vremea aceea, nu eram prea tentată să rețin rețetele, așa că acum a trebuit să ”inventez” în căutarea gustului de altădată, ca să reconstitui această supă.
Eu nu am folosit jumărele, ci afumătură, mai precis, kaiser, tăiat fideluțe și perpelit puțin, ca să dea senzația de prăjire. Iar supa mea a ieșit dulce-acrișoară, grație sucului de roșii preparat în casă, un suc foarte bun pe care îl folosim fără reținere, când este cazul.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de supă.
Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii, păstârnacul și țelina) se curăță, se spală, se dau pe răzătoarea mare și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă.
Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să se înmoaie.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se pun la înmuiat în tigaie, cu ceapa și usturoiul.
Se taie kaiserul fideluțe și se perpelește ușor în tigaie (fără ulei, căci are singur suficient gras) până ce se pătrunde. Se presară boia de ardei dulce și se rumenește frumos kaiserul.
Se alege orezul, se spală în câteva ape și se pune la fiert cu apă rece. După un clocot, se strecoară, se clătește cu apă rece și se adaugă în oala de supă, odată cu legumele călite.
După un clocot, se mai adaugă afumătura tăiată și sucul de roșii. Se condimentează cu: sare, piper și cimbru, se mai lasă la fiert încă un clocot, după care se oprește focul de la aragaz, se presară pătrunjel tocat, pregătit din timp, se pune capacul peste oală și după 10-15 minute ”de odihnă”, supa se poate servi.
1
Rădăcinoasele vor fi fierte direct, nu călite mai întâi. Nu cred că este chiar sănătoasă prăjirea tuturor ingredientelor, în prealabil.
2
Nu prăjiți prea tare ceapa și usturoiul ca să nu devină amare, ci să rămână dulci.
3
Pentru perpelirea kaiserului nu trebuie să adaugați ulei (să nu fie supa prea grasă) pentru că are și el suficientă grăsime.
4
Orezul trebuie dat în clocot separat, inițial, ca să nu tulbure supa. Imediat ce dă în clocot, se strecoară, se clătește, se scurge de apă și se adaugă în oala de supă.
5
Nu fierbeți prea mult supa, în așa fel încât orezul să nu se umfle prea tare, ci să-și păstreze bobul frumos.
6
Adăugați pătrunjelul tocat la sfârșit, după ce ați luat oala de pe foc.
7
Supa trebuie să stea ”să se odihnească” 10-15 minute, înainte de a fi servită.