Pentru că în curând vom face conservele de toamnă, m-am gândit să mai folosesc din cele pentru iarna care a trecut. Așa că am făcut o supă de legume cu mult suc de roșii și cu găluște de gris. A ieșit o minunăție de supă, ușoară, dulce-acrișoară și numai bună pentru vremea asta călduroasă...
Din cantitățile de mai jos mi-a ieșit o oală de supă de 5 litri.
Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală, se mărunțesc și se pun la fiert la foc iute.
Cepele se curăță, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie și se călesc în ulei la foc mic, având grijă să nu se ardă, ci doar să se înmoaie puțin, ca să fie dulci.
Roșiile se spală, se curăță de semințe, se taie mărunt și se pun la înmuiat peste cele două cepe, călite deja.
Frunzele de pătrunjel se aleg, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Usturoiul se curăță, se spală și se taie fin în feliuțe subțiri.
În oala în care fierb legumele se pun cepele și roșiile călite, usturoiul tăiat fin și apoi se adaugă și sucul de roșii. Se spumuiește când este cazul.
Cât timp toate acestea fierb, se fac găluștele de gris. Cele trei ouă se mixează cu sare și puțin piper, după care se adaugă cele 10 linguri de gris, se uniformizează bine compoziția, se mai lasă 2-3 minute să se așeze, după care se iau cu lingura găluște și se pun în oala cu supă, oprită din fiert. După ce s-au format toate găluștele se pune din nou oala la fiert, la foc potrivit și se spumuiește, când este cazul.
Când găluștele au crescut în volum, iar legumele sunt fierte, se condimentează supa cu sare și piper și după 2-3 minute se oprește focul.
Se presară frunzele de pătrunjel, se pune capacul peste oală și se mai lasă supa un sfert de oră "să se odihnească", după care poate fi servită.
1
Nu prăjiți tare ceapa, ci înmuiați-o doar puțin, ca să rămână dulce și plăcută la gust.
2
Pentru a nu se desface găluștele, când le faceți este bine să opriți supa din fiert. O veți pune din nou la fiert, după ce veți forma toate găluștele.
3
În cazul în care ați scăpat prea mult gris în găluște și vedeți că nu cresc, acoperiți oala cu un capac, dați focul la mic și lăsați supa să fiarbă înăbușit.