La noi traditia este ca ardeii umpluti sa se faca ca o supa de rosii in care sa se fiarba ardeii umpluti. Se face si mancare scazuta de ardei umpluti, dar mai rar.
Ardeii se spala, se scoate cotorul, se curata de seminte si nerviri si se cresteaza cu cutitul in cruce la fund (pentru a iesi aerul la fiert).
Orezul se spala si se lasa in apa rece.
Ceapa se curata se toaca marunt si se pune la calit in 2 linguri de ulei intr-o tigaie.
Cand devine sticloasa se adauga orezul scurs si 2 linguri pasta tomate si se mai fierbe 5 minute. Se condimenteaza cu vegeta si se lasa la racit.
Intr-un castron se amesteca carnea tocata cu ceapa si orezul racite, cu mararul tacat marunt, cu sare si piper, se amesteca bine si se lasa la frigider 30 minute.
Se poate adauga si 1-2 oua in compozitie. Eu nu am pus deoarece dupa ce fierbe umplutura mi se pare pra tare.
Se umplu ardeii cu compozitia obtinuta si se preseaza bine sa se umple bine. Se pot pune capacele de rosii deasupra. Eu nu pun deoarece nu le vad rostul, niciodata nu mi-a iesit compozitia.
Se pun la fiert intr-o oala cu apa si putina sare sa ii acopere cu 2-3 cm pentru 30 minute.
Rosiile se curata de pielita, se toaca marunt si se adauga in oala.
Se pun si 3 linguri pasta tomate si se mai fierbe 20 munute.
Se potriveste de gust punand zahar si sare si este gata.
Se serveste ca fel intai cu smantana.
Pofta Buna!