Eu stiu una si buna ca slanina e grasimea de porc cu soric tinuta in saramura si afumata , deci nu e sunca .Cine nu ma crede sa-l consulte si pe domnul Dex Sunca este piciorul , pulpa, coapsa de porc tinuta in saramura si apoi afumata . Eu am preparat de aceasta data cum am invatat in adolescenta de la matusa si nasa mea mea Irina care locuia in Horoatul-Crasnei , judetul Salaj . Eu in varful blocului nu pot afuma sunca , slanina si carnati de asta are grija Kati-neni Mama prietenilor nostrii .Sunca ce o s-o vedeti dupa preparare a fost pusa intr-un cos cu stergar [cos amarat si vechi de a trebuit sa-l repar instant ].Am plimbat cosharca la iarba verde si sunca a fost mai apetisianta servita in tovarasia prietenilor dragi . Dedic aceasta reteta cu drag tuturor iubitorilor de asemenea porcarii si in special vivacei C. se stie cine este si celui ce are grija nu numai de hrana cea de toate zilele P. V - si aici se stie :D
Se fierbe 2 ore sunca in moarea in care ati pus cimbru , piper , foaie de dafin si usturoiul curatat .
Daca moarea este prea sarata o diluati cu apa .La mine nu a fost necesar pentru ca nu fac moarea sarata in exces .
Am avut o moare rozosina de mai mare dragul .
Daca sunca este prea sarata o desarati prin tinerea cateva ore in apa rece .
Dupa fierbere se pune la cuptor 30 minute sa se ,, zvante ''. Acest procedeu se foloseste in cazuri de urgenta , altfel se lasa o zi- doua atarnata la un loc umbros si aerisit .
Serviti sunca fiarta in moare cu legume proaspete si pita de casa .
Inainte de mancare serviti un paharel de jinars - bineinteles de prune .
1
Dictionar ardelenesc :
2
Moare-zeama de varza acra
3
Rozosin -roz . Se mai zice si de fete sau femei ca sunt rozosin de faine :D.
4
Katy-neni - tanti Katy
5
Pita- paine
6
Fain - frumos
7
Sunca-Picior de porc afumat
8
Cosharca - cos de nuiele
9
Jinars -tuica