reteta e dintr-o carte de bucate italiana
Deschidem robinetul si sub apa curenta spalam bine pestisorul de sare. Stergem bine cu hirtie absorbanta, desfacem delicat in doua si scoatem sira spinarii. Intr-o tigaie de prajit incalzim doua linguri de ulei si rupem cu degetele pestisorul, lasindu-l sa se "topeasca" la foc mic.
Trecem la prepararea pateului de masline. Scurgem de apa maslinele, le stergem bine cu hirtie absorbanta, scoatem simburii, apoi punem pulpa intr-o sita iar cu ajutorul unei linguri, vom obtine un piure de masline. Curatam usturoiul, il punem intr-un castronel, adaugam sarea si origano si cu ajutorul unui melesteu in cazul meu, maruntim bine usturoiul, apoi rasturnam totul in castronelul cu masline si amestecam.
Adaugam uleiul ramas si amestecam bine, pina vom obtine o crema moale si omogena. Adaugam praful de ardei iute, dupa care adaugam si pasta de hamsii si amestecam bine ingredientele.Spalam rosiile, eliminam locul coditei si le taiem in doua. Spalam bine caperii, ii strivim un pic si tamponam cu hirtie absorbanta.
Fierbem spaghettile in multa apa in care punem o lingura de sare mare. Intr-o tigaie de prajit, varsam uleiul, adaugam catelul de usturoi intreg (nu-l striviti), adaugam apoi rosiile, saram, adaugam si caperii si amestecam incontinuu timp de cinci minute.Scurgem de apa spaghettile, le condimentam cu pateul de masline, amestecam si adaugam rosiile si caperii, dupa care presaram patrunjelul taiat marunt.
Amestecam usor spaghettile si servim.