Se inteapa rosiile din loc in loc cu o furculita si se fierb in apa sarata, 30 de secunde.
Se fierb pastele conform instructiunilor de pe ambalaj.
Se taie maslinele in sferturi si se adauga intr-un bol. Se decojesc rosiile si se taie in sferturi.
Se indeparteaza semintele care se asaza intr-o sita, iar pulpa se taie cuburi. Se preseaza semintele cu o lingura pentru a extrage cat mai mult suc care se adauga in bolul cu masline si pulpa rosiilor. Semintele rosiilor se arunca. Se adauga 1 lingura de ulei si sucul de lamaie peste mixul de masline si rosii si se amesteca bine.
Se verifica sardinele de oase si piele si se adauga in vasul unui robot de bucatarie, impreuna cu usturoiul si fulgii de chili. Se transforma totul in pudra. Se adauga felia de paine si se mai pulseaza de cateva ori pana se obtine un pesmet.
Acesta se transfera intr-o tigaie si se prajeste la foc mediu cateva minute, pana devine auriu si crocant.
Se amesteca spaghetele cu dressingul obtinul anterior.
Se asaza pe farfurii, se stropesc cu putin ulei de masline si se presara pesmetul, frunzele de busuioc si ricotta sau feta deasupra.