Sos olandez

de Julie in Sosuri, 2 Iul 2010 | 8566 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 2 galbenusuri
  • 125 g unt, topit
  • 2-3 linguri cu zeama de lamaie
  • o lingura apa
  • o lingura otet alb ,de buna calitate
  • un praf de  piper alb
  • un praf de boia iute
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sos olandez:

Se pun intr-o craticioara apa,otetul si piperul si se fierb 1-2 minute,
pana se reduce la o treime.Se lasa putin sa se raceasca si se adauga galbenusurile.Se bate bine cu telul.
Se pune vasul la bain -marie si se bate energic timp de 5-6 minute pana se ingroasa compozitia si devine omogena.
Dam vasul pe marginea aragazului si incepem sa adaugam untul topit,
in firicel subtire si batand bine cu telul pana ce sosul devine cremos.
Adaugam  zeama de lamaie, un praf de boia iute, sare si piper alb dupa gust.

Daca vrem un sos mai gros vom pune untul moale si nu topit.
Sosul il putem pastra cald, la bain -marie ,pana in momentul folosirii.

Sosul olandez este unul dintre cele mai fine sosuri.
Are consistenta unei maoineze calde,  iar gustul este fin si untos.
Se potriveste perfect cu peste,legume,preparate pe baza de oua.

Contrar numelui ,sosul este de origine franceza dar este numit astfel, ca aluzie la tenul si parul deschise la culoare ale olandezilor.Sau cel putin asa se crede...si asa am aflat si eu de la Radu, ca m-a si inspirat sa prepar file de pangasius la cuptor cu sos olandez.
Adevarata inspiratie vine insa din filmul "Julie and Julia" .
Julie ,din film, spune ca sosul olandez are un gust ...ca si cand ai murit si ai ajuns in rai!... Ea prepara sosul dupa reteta Juliei Child, si il serveste cu frunze de anghinare. 
Untul este foarte important la acest sos, dealtfel Julia spune ca niciodata nu ai pus de ajuns....si ca nu exista nimic mai bun decat untul...
Cel mai frumos lucru pentru Julia Child era sa-i spuna sotul ei ca este " untul de pe painea lui"....Va dati seama cat de mult iubea ea untul!   :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Sos olandez" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (11)

Julie 1

02.07.2010, 13:31

Silvioara, multumesc!
Rocsi, exista si sosul de mustar care se face adaugand sosului olandez o lingurita de mustar Dijon.Si acela este foarte bun! mai ales cu peste la gratar

Julie 1

02.07.2010, 13:35

Wow! am primit aplauze de la sefu'
Ce pot sa spun...multumesc tare mult! Ma bucur ca v-am atras atentia!

nadina73 1

04.07.2010, 22:02

de retinut e foarte bun cu siguranta

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Sos olandez