Aveam în plan nişte idei de desert,aşa că am început prin a făptui un sos caramel.Am găsit o retetă foarte bună pe E-retete,am fost mulţumită de rezultat,doar că l-aş fi preferat mai închis la culoare şi mai puţin dulce….Uooofff cine să vrea un sos caramel care e dulce prin definiţie,să nu fie prea dulce?Eu,bineînţeles.
Cântarim,masuram toate ingredientele si le punem la îndemana.Toata operatiunea dureaza cateva minute,deci nu veti avea timp sa faceti asta mai târziu.
Într-o cratita topiti untul.Apoi adaugati zaharul si amestecati bine ca sa fie absorbit de untul topit.
Amestecati continuu pana cand amestecul începe sa fiarba si vor aparea bule la suprafata.Va dura circa 3 minute.Zaharul nu va fi complet topit dar adaugam frisca,toata o data.Amestecam repede cu un tel.Lasam focul mai mare pâna când sosul începe sa fiarba.Se va face o spuma deasupra.E momentul sa micsoram fosul si mai lasam sa fiarba 4 minute.Sosul se va îngrosa în acest timp.Nu e nevoie sa se îngroase foarte tare deoarece procesul va continua în timp ce sosul se raceste.
Luam vasul de pe foc ,adaugam sarea si esenta de vanilie,si transferam sosul intr-un alt vas rece.Acoperim cu o folie si lasam sa se raceasca complet.
Cand va fi rece va capata consistenta caramelului.Pastram la frigider într-un borcanel închis.