Somon cu sos de iaurt si menta

de Lia_ in Somon, 15 Aug 2013 | 9368 vizualizari

 

Reteta aceasta, nesemnificativ modificata, o prepar pentru a doua oara de cand a fost publicata de catre Radu Popovici. Simplu de pregatit si racoritoare datorita mentei asociate cu lamaie.
Ca bautura, am preferat sa fac o limonada in casa. Radu recomanda un vin alb racit la 10grade.

 

INGREDIENTE

  • PENTRU SOMON
  • 1-2 medalioane de somon (sau file cu piele)- cca. 450g
  • sare, piper negru
  • PENTRU MARINADA
  • 2 linguri suc de lamaie 2 linguri de vin (de preferinta alb) ... sau cine nu are inlocuieste cu 1 lingura otet din vin
  • 2 linguri ulei de masline extra virgin
  • 2 catei de usturoi (pisati)
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • PENTRU SOSUL DE IAURT
  • 1 catel usturoi (zdrobit)
  • 150 g iaurt
  • 1/4 legatura de patrunjel proaspat (tocat)
  • 10 frunze de menta proaspata, tocata
  • Sare, piper
  • PENTRU CARTOFI NATUR
  • 12 cartofi noi (cu coaja) sau 4-5 de sezon medii ca marime
  • 1 lingura rasa de unt
  • Sare, piper negru
  • PENTRU ORNAT
  • frunze proaspete de menta
  • coaja de lamaie rasa
Portii: 2
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Somon cu sos de iaurt si menta:

PREPARARE SOMON

1.Se sareaza si se pipereaza dupa gust somonul.

2.Lasam in asteptare pana intocmim marinada.

PREPARARE MARINADA

1.Se amesteca intr-un castron 2 linguri suc lamaie+2 linguri vin+2 linguri de ulei de masline.

2.Se adauga coaja rasa de la 1 lamaie.

3.Se zdrobesc cu latul lamei de cutit 2 catei de usturoi (eventual ii si tocam rapid) si se amesteca.

4.Se transfera in castron somonul si intorce pe toate partile pana se imbraca uniform cu marinada.
5.Se acopera castronul si se lasa pestele la marinat minim 2 ore, in frigider.

PREPARARE SOS IAURT

1.Se zdrobeste cu latul lamei de cutit 1 catel de usturoi ca sa iasa sucul.

2.Se freaca interiorul unui castronel cu usturoiul zdrobit, restul se arunca sau cine doreste pur si simplu il lasa cu totul in sos dar va concura cu gustul mentei, e mai bine sa fie discret.

3.Se toarna 150 g iaurt.

4.Se adauga 1/4 legatura patrunjel tocat

5.Se adauga 10 frunze de menta tocate

6.Se asezoneaza cu sare si piper

7.Se acopera castronul cu folie si se tine la frigider minim o ora ca sa se combine aromele.

!!!- e timpul sa preparam si limonada dar cu ¼ din apa, doar cat sa aiba timp menta sa-si lase esenta, iar mierea sa se topeasca, in timp ce trec cele 2 ore de marinare.

!!!-un moment inainte de a pune cartofii la fiert, puneti la congelator paharele goale pt limonada, udate un pic la gura (bine ar fi cu un pic de miere) si amprentate cu zahar pt decor; le lasam pana inainte de servire cand turnam limonada din frigider, completand cu apa rece si cuburi de gheata; se vor aburi apetisant ;)

CARTOFI NATUR

1.Se fierb in coaja 4-5 cartofi medii sau 8 mai mici

2.Cand sunt fierti (verificati intepandu-i cu o furculita care trebuie sa patrunda usor in cartof) se decojesc fierbinti (eu ii tin cu un prosop curat ca sa nu ma arda la mana).

3.Se taie cuburi

4.Se pun sub capac cu o lingura rasa de unt, sare si piper

5.Se agita cu vasul pt asezonare si amestecarea cu unt.

PRAJIREA PESTELUI

1.Se scot medalioanele de somon din marinada si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie.
2.Se incing intr-o tigaie mare 1-2 linguri  ulei de masline si se prajesc medalioanele cu mare prudenta caci se rumenesc extrem de repede la inceput la foc mediu-iute dar apoi redus la mediu-mic, 3 minute pe prima parte si doar 2 minute pe a doua parte, .... sau pana ce sunt rumenite.
3.Se lasa sa se odihneasca 5 minute, inainte de a-l servi.

Se serveste somonul alaturi de cartofi, stropit cu sosul de iaurt, ornat cu frunze de menta si firisoare de coaja de lamaie alaturi de felii de lamaie pe care si le stoarce fiecare deasupra pe masura ce mananca.

Savurati cu placere, este un deliciu.

TIPS-URI

1

Limonada am facut-o din suc de lamaie, miere, menta tocata foarte fin, apa plata si cuburi de gheata

Daca ti-a placut reteta noastra "Somon cu sos de iaurt si menta" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Somon cu sparanghel și ciuperci