Fiind încă sezonul căpșunilor, m-am gândit la o rețetă 2 in1, de smoothie și milkshake cu căpșuni și banane. Am procedat așa deoarece până la faza finală, când se adaugă laptele, pentru milkshake, pașii sunt aceeași! Căpşunile, fructele parfumate de sezon, sunt o gustare dulce cu o multitudine de proprietăţi nutritive.
Eu mi-am dorit o băutură rece și vitaminizantă, un smoothie gustos, în 2 culori, cu 2 arome, de banane și căpșuni, iar soția, un milkshake foarte energizant și parfumat!
Trebuie însă să le serviți imediat după ce le-ați făcut! Eventual puteți să țineți fructele 1-2 ore la frigider sau cel mult 1/2 oră în congelator, înainte de a le pregătit, dacă vreți să vă și răcorească nu doar să vă vitaminizeze și să vă dea și multă energie. Eu am avut fructele la frigider așa că băuturile au fost suficient de reci, fără să mai adaug cuburi de gheață. Smoothie și milkshake sunt băuturi ideale, în orice moment al zilei!
Ce beneficii aduc organismului aceaste combinații?
* Bananele combat retenția apei în organism, protejează sănătatea oaselor, scad tensiunea arterială, reglează tranzitul intestinal și luptă împotriva cancerului. Sunt bogate în vitamine din complexul B, vitamina A, C, magneziu și potasiu.
* Căpșunile sunt bogate în vitamina C, potasiu, magneziu, acid folic și vitamina K. Nutrienții din căpșuni ajută la reducerea inflamațiilor, mențin sănătatea ochilor, oferă protecție cardio-vasculară, au proprietăți anti-cancerigene și întăresc oasele.
* Laptele conține nouă nutrienți esențiali: calciu, proteine, potasiu, fosfor, vitamina D, vitamina B12, vitamina A, riboflavine, niacina.
Decojim bananele și le tăiem bucățele, nu prea mari. Îndepărtăm cotoarele capșunilor și le tăiem tot bucățele mai mici. Fructele astfel pregătite, le punem în congelator, cca 10-15 minute, dacă nu cumva sunt deja reci, din frigider. Nu am dorit ca să înghețe fructele pentru ca să nu-și schimbe culoarea!
Preparare smoothie:
Am dorit să obțin un smoothie bicolor, foarte aspectuos, motiv pentru care am mixat pe rând fructele. Dacă nu țineți la aspect, puteți mixa fructele împreună!
Am mixat o banană și am turnat-o în pahar. Jumătate din căpșuni, mixați, i-am turnat cu grijă peste banană ca să nu se întrepătrundă. Dacă doriți, puteți să adăugați și puțină apă, ca să diluați amestecul. Eu nu pun deoarece îmi place așa cum este, gros și cremos ca un piure. Dacă îl vreți mai dulce, puteți adăuga miere de albine atunci când mixați fructele, însă niciodată zahăr! Este foarte bun și sănătos și vă recomand să-l beți cât încă este rece! Înante să-l beți, amestecați conținutul, cu o linguriță cu coada lungă. Puteți adăuga cuburi de gheață, dacă-l doriți mai rece.
Preparare milkshake:
Mixăm fructele (banana și cealaltă jumătate de căpșuni) împreună până ce conținutul devine cremos. În acest moment adăugăm laptele și mixăm foarte puțin. Cine-l dorește mai dulce, poate să adauge și o linguriță cu miere de albine. Turnăm conținutul într-un pahar și punem eventual și un cub de gheață.
Sănătate la pahar!
1
Puteți îndulci smoothie și milkshake, cu o linguriță de miere care aduce un plus de energie organismului, ajutând la fixarea calciului în oase și la întărirea sistemului imunitar, însă niciodată cu zahăr!
2
Pentru Milkshake puteți folosi o cană cu lapte dulce, lapte de soia, de migdale sau lapte de cocos, după preferință.
3
Puteți să mixați fructele împreună, dacă nu doriți să faceți un smoothie bicolor iar pentru un milkshake reușit, adăugați la sfârșit și laptele!
4
Puteți să adăugați iaurt sau smântână la smoothie și va fi mult mai gustos!
5
Puteți să adăugați cuburi de gheață, dacă doriți ca băutura să fie mai rece!
6
Puteți folosi și fructe congelate, dacă nu aveți proaspete. În acest caz nu mai aveți nevoie de gheață!