Siropul, are un gust delicios, asemanator mierii de albine, este o alternativa sanatoasa si buna a siropului de artar....aceasi culoare si consistenta, dar gustul putin diferit, mai bun zic eu.
Sfat: florile trebuie culese intre 10-12 dimineata cand sant deschise, iar seva cu mineralele si vitaminele, sant la putere maxima !
Adunam florile, le cantarim, le punem intr-o strecuratoare si le trecem sub 2-3 jeturi de ape reci.
Luam o oala de 10L, punem florile spalate si golim peste ele, cei 5L de apa plata. Punem oala pe aragaz, la foc mic si lasam sa de-a cateva clocote, eu am lsat-o 10’ decand a inceput sa fiarba. O luam de pe foc, punem capacul si o lasam deoparte pana a doua zi.
A doua zi trecem continutul prin sita, avand grija sa stoarcem bine si florile. Punem dinnou sucul in oala limpezita si adaugam zaharul si zeama de lamiae.
Punem oala pe aragaz, la flacara ce-a mai micasi fara capac. Siropul trebue sa fiarba incet, pentru a se pastra toate vitaminele.
Eu am fiert siropul (gata preparat) in prima zi, 4ore, dupa care l-am lasat la racit.
A doua zi am repetat operatiunea si l-am mai fiert inca 2 ore, pana am ajuns la consistent dorita.
Nu trebue sa fie prea gros, deoarece dupa o pastrare mai indelungata, se zahariseste! Dar nici prea subtire, sa nu fermenteze!
Am pus siropul in sticlele sterilizate, pregatite din timp si le-am pus in paturi pan a doua zi, cand le-am etichetat, le-am poza J si la camara cu ele J.
Simplu si sanatos, ieftin si usor de procurat !
Pofta buna!