E sezonul lor, al trandafirilor pentru dulceață, sirop chiar și trandafirată nealcoolizată și alcoolizată (dar astea sunt alte rețete!).
Un sirop minunat ce-l prepar de vreo câțiva ani încoace, de când am voie să jumulesc trandafirii de la moșie! 😉
Trandafirii se spală sub jet de apă rece, apoi se scot petalele, se freacă cu puțin zahăr și zeama de la o lămâie, apoi se lasă la rece, până ce se prepară siropul.
Zahărul și apa se pun la fiert, la foc mic, cca. 60 de minute până se reduce lichidul la jumătate, apoi se adaugă zeama de lămâie și se mai lasă să dea, două trei clocote.
După ce s-a oprit focul se adaugă petalele de trandafiri, se amestecă ușor până se înglobează în sirop, atenție focul e oprit și se lasă la infuzat, până ce siropul ajunge la temperatura camerei.
Apoi se strecoară și se pune în sticle, ce se căpăcesc, etichetează și se pun în cămara, la odihnă.
Rețeta e simplă, aromată și delicioasă.
Spor și poftă bună!
1
Dacă i-ați cules după ploaie, nu mai este nevoie să-i spălați! ;)
2
Atenție de unde îi adunați, să nu fie stropiți, că atunci nu-s prea ok pentru consum, chiar dacă au suferit un tratament termic! ;)